Az emberi erőforrások leköszönő minisztere szerint Európa jövőjének szempontjából fontos, hogy az európai néppártok visszatérjenek a hagyományos, konzervatív, kereszténydemokrata értékekhez.
 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi


Fotó: MTI, illusztráció

Balog Zoltán a Konrad Adenauer Alapítvány és a Német Gazdasági Klub (Deutscher Wirtschaftsclub) szerdai budapesti pódiumbeszélgetésén, amelynek témája a magyar és a német kormányalakításról volt, kiemelte, nem szabad a hagyományos kereszténydemokrata pártoknak a liberális útra lépniük.
    
Volkmar Klein, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti képviselője szerint is világossá kell tenni, hogy szavahihető, keresztény, konzervatív emberek vannak pártjukban. Emellett közös feladatuknak nevezte, hogy a szélsőjobboldali és -baloldali pártoktól megkülönböztessék magukat.
    
Balog Zoltán erre azt válaszolta, hogy a felebaráti szeretetet el kell választani a migrációtól mint világméretű folyamattól. 
    
A magyar kormány szerint az állam feladata az ország védelme, Magyarország ezért nemet mond a migrációra, és illegális úton senkit sem enged be – jelentette ki.
    
Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szolidaritást nemcsak abban lehet mérni, hogy beengedjük-e az illegális bevándorlókat, hiszen Magyarország Észak-Irakban például iskolák, falvak felépítését támogatja.
    
A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország „rákényszerült” a migrációellenes álláspontra, mivel senki más nem akarta képviselni ezt a nézetet az Európai Unióban.
    
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyarok szívesen elhagynák az Európai Uniót vagy Európa-ellenesek lennének, hiszen az EU támogatottsága Magyarországon a legmagasabb – mondta Balog Zoltán.
    
Volkmar Klein a migrációról azt hangoztatta, nem szabad egy kalap alá venni a valóban segítségre szorulókkal azokat, akik csak úgy tesznek, mintha rászorulók lennének. 
    
Le kell küzdeni a menekülés okait, és az embereknek a hazájukban kell több esélyt kínálni a boldogulásra – mondta a Németországot vezető nagyobbik kormánypárt politikusa. 
    
A magyar határzárról úgy vélekedett, ha a balkáni útvonalat nem zárják le, sokkal több menekült lenne Európában, de a lépés nem a legfontosabb eleme volt a mozaiknak. 
    
Ugyanilyen lényeges volt a szerződéskötés Törökországgal, vagy a világélelmezési programra adott pénz is – tette hozzá.
    
A német politikus szólt arról is, hogy a német-magyar kapcsolatokat még intenzívebbé kellene tenni, egyebek mellett azért, mert ez közelebb viheti Németországot a többi visegrádi országhoz is.

(MTI)