Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő parlamenti írásbeli kérdésben kéri Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy tájékoztassa a közvéleményt a 4-es metró korrupciógyanús beruházásának részleteiről és következményeiről. 

Fotó: mti, archív, illusztráció

A kormánypárti politikus elmondta, arra vár választ, hogy pontosan mit tartalmaz az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése, kik szerepelnek benne, a dokumentum alapján kik ellen folyik nyomozás, vagyis kik voltak azok, „akik széthordták a metrópénzt, és hol landolhattak ezek az összegek”.
    
Kucsák László aláhúzta, a jelentés egyértelműen utal arra, hogy tiltott pártfinanszírozás is megvalósulhatott, és „ezen metrópénzek egy része az MSZP pártkasszájában landolhatott”. Így az MSZP korábbi pártpénztárnokához, Puch Lászlóhoz is vezetnek szálak – jegyezte meg.
    
A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, minél többet lehet tudni az OLAF-jelentésről, annál egyértelműbb, hogy a 4-es metróhoz köthető minden idők legnagyobb korrupciós botránya.
    
Kiemelte, a beruházás több mint harmadát, 166 milliárd forintot loptak, csaltak el, ami miatt Magyarországnak 59 milliárd forintot kell visszafizetnie.
    
Kucsák László szerint mindezek miatt a felelősség egyértelműen a Demszky Gábor által irányított MSZP-SZDSZ-es budapesti városvezetést, valamint az ugyanilyen összetételű Medgyessy-, Gyurcsány és Bajnai-kormányokat terheli.
    
A Fidesz képviselője az egyik legmegdöbbentőbb részletnek nevezte, hogy sajtóhírek szerint Demszky Gábor főpolgármestersége idején a városvezetésben nyílt titok volt, hogy a városháza egy magas beosztású szereplője a 2008-2009-es időszakban 40 százalékos kenőpénzt követelt a beruházásban részt vevő egyik konzorciumtól. Ekkora mértékű korrupció mellett nem lehet azon csodálkozni, hogy a metróberuházás teljes költsége mintegy négyszeresével haladta meg az eredetileg tervezettet – tette hozzá.
    
Kucsák László emlékeztetett, a Fidesz korábban vizsgálóbizottság felállítására kérte a fővárost, a parlamentben pedig a gazdasági bizottság foglalkozik majd az ügy felgöngyölítésével.

(MTI)