A minisztérium közleménye szerint az állami cég arra kapott felhatalmazást, hogy vegye fel a kapcsolatot a Los Angeles-i Operával, tisztázza a szakmai, pénzügyi és adminisztratív kérdéseket, illetve kösse meg a szükséges szerződéseket a Bánk bán mihamarabbi színpadra állítása érdekében.

Mint írják, a kultúráért felelős államtitkárság a kormány erre vonatkozó döntésével összhangban azon dolgozik, hogy Erkel Ferenc Bánk bán című operáját a következő idényben bemutassák a Los Angeles-i Operában.

A nemzeti opera színreviteléhez szükséges állami források változatlanul rendelkezésre állnak. A kormány 200 millió forintot csoportosított át erre a célra a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak – hangsúlyozzák.

Mint azt Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a hétfői kormányülést követően az MTI-nek elmondta, a kormány célja az, hogy a darab bekerüljön a bérletes sorozatba, tehát a Los Angeles-i Opera rendes repertoárjába, hogy minél többen tudjanak megismerkedni a művel.

A Bánk bánt eredetileg novemberben tűzte volna műsorára négy előadás erejéig az LA Opera a Magony Zsolt vezette Megakoncert közvetítésével. Ám a múlt héten bejelentették, hogy törölték az előadásokat, mivel a magyar partnerekkel nem tudtak időben olyan megállapodást elérni, amely találkozott volna valamennyi művészeti elvárásukkal, és megfelelt volna az opera jelentőségének.

A NEFMI akkor azt közölte, hogy a magyar kormány elkötelezett a Bánk bán amerikai előadása mellett, és a kultúráért felelős államtitkárság azon dolgozik, hogy Erkel Ferenc művét jelentőségéhez méltó körülmények között lehessen bemutatni az Egyesült Államokban.

Magony Zsolt, a szervezést elindító Megakoncert vezetője hétfő esti közleményében hangsúlyozza, örömmel értesültek arról, hogy a kormányzat továbbra is támogatja az Erkel opera bemutatóját.

Mint írják, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár június 29-én megbízta a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.-t a Los Angeles-i Operával támogatási szerződés megkötésével. Ez alapján a társaság igazgatója az elmúlt hetekben minden szükséges információt megkapott a produkcióról. Az elmúlt napokban Stephen Rountree, a Dorothy Chandler Pavilion elnöke és Christopher Koelsch, a Los Angeles Opera ügyvezetője azt nyilatkozta, a 2011. november 16-i Bánk bán bemutató kizárólag a támogatói szerződések elmaradt realizálása miatt nem tud létrejönni. Ezek megvalósítására a produkció számos kísérletet tett az utóbbi hónapokban – írja közleményében Magony Zsolt.

A Megakoncert Plácido Domingo művészeti irányításával, Joshua Winograde, a Los Angeles-i Opera művészeti titkára és Kincses Veronika Kossuth-díjas énekes közreműködésével nemzetközi rangú szereposztást hozott létre. Július 2-án Londonban az LA Bánk bán produkció kreatív csapatának tagjai nagy sikerrel mutatták be a produkciót a Los Angeles-i Opera vezetőinek – hangsúlyozza a levél.

Együttműködve az Amerikai Magyar Koalícióval, a Magyar Köztársaság Washingtoni nagykövetségével és Los Angeles-i főkonzulátusával jelentős védnöki bizottságot szerveztek, amelynek Plácido Domingo, George Pataki és Dianne Fenstein szenátor a tiszteletbeli elnökei. A szervezet első eseményét június 24-én tartotta Los Angelesben, a házigazda Bokor Balázs főkonzul volt. A Megakoncert, mint a Los Angeles-i Opera koprodukciós partnere a sikeres jövőbeni bemutató érdekében egyeztetéseket kezdett az érintett felekkel – zárul a közlemény.

(MTI)