Fotó: MTI/Lakatos Péter
Magyar Péter jogász beszédet mond a Budapest belvárosába meghirdetett gyûlésén a Vértanúk terén 2024. március 26-án.
Hirdetés

Magyar Péter felvételre alapozott politikai állításaira a Központi Nyomozó Főügyészség közleményben reagált. Többek között azt írták,

az ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem pusztán jogi, fizikai képtelenség, és valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van.

Az index.hu március 29-én megkérdezte a kormánypárti elfogultsággal ugyancsak nem vádolható Hack Pétert, akinek neve egyébként köztársaságielnök-jelöltként is felmerült az ellenzék köreiben.

Manipulálhatóak-e, eltüntethetőek-e bizonyítékok ügyészségi iratokból? – hangzott a kérdés, mire az ELTE ÁJK tanszékvezetője kifejtette:

„Nem, gyakorlatilag lehetetlen. Egyrészt az iratok már nem írógéppel készülnek, mint harminc évvel ezelőtt, hanem számítógépen, tehát utólag ellenőrizhető, hogy milyen módosítások történtek. Ahogy egy cégnél, úgy az ügyészségen sem lehet nyom nélkül eltüntetni iratokat, mert a számítógépből visszanyerhetők. Az is látható, hogy kik jártak bent az ügyészségen, sőt, azt is ki lehet deríteni, hogy kik voltak telefonos kapcsolatban az ügyészekkel. Nem mondom azt, hogy semmilyen körülmények között nem tud eltűnni egy irat, de minimális a valószínűsége.”

Korábban írtuk

A jogtudós azt is elmondta, „az, hogy a nyomozás során begyűjtött adatokból mit használnak fel, mit tesznek a vád tárgyává, attól függ, hogy mit látnak bizonyíthatónak. A törvény azt írja elő, hogy a kétséget kizáróan nem bizonyítható tényt nem lehet a vádlott terhére értékelni. Ha az ügyész bizonytalan, két választása van: vagy vádat emel és kockáztatja, hogy felmentik ebben a vádpontban a vádlottat, ezzel pedig a vád többi részének hitelt érdemlőségét is aláássa, vagy nem teszi a vád részévé, mert nincs elég adat a megalapozott gyanúhoz.”

(forrás)