Fotó: Echo TV

Továbbra is 1,8 százalékos hiánnyal tervezünk a jövő évi költségvetésben, a különböző elfogadott módosító indítványok körülbelül 30 milliárd forintot tettek hozzá az eddigi kiadásokhoz, de szerencsére volt olyan módosítás is, ami a bevételi oldaldalon „segített”, azaz továbbra is egyensúlyban van a büdzsé – jelentette ki Varga Mihály az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az infláció mértékén sem kell változtatni, 2,7 százalékkal számolnak 2019-re.

Fotó: Echo TV

Amikor áprilisban elkezdtünk a költségvetéssel foglalkozni, akkor még a forint-euró árfolyam egy másik sávban mozgott, de alapvetően ez nem befolyásolja a költségvetés mozgásterét – mondta Varga Mihály. Hozzátette: az árfolyam-változások hatása többé-kevésbé semleges a költségvetésre.

A pénzügyminiszer szerint a bérek emelkedése a következő évben is megmarad, semmilyen jel nem utal ennek az ellenkezőjére. Kiemelte: a gazdasági növekedésből mindenkinek éreznie kell, hogy neki is jut valami.

A cafeteria-rendszer átalakításával kapcsolatban elmondta, hogy a béren felüli juttatások nem szűnnek meg, csupán szűkítik azt a kört, amire igénybe lehet venni. 

A mai cafeteria-rendszerben szinte minden benne van adható támogatásként, ez pedig bürokratikussá teszi a működését. A kormány ezért választotta ki azokat a területeket, amihez ezt igénybe lehet venni: vendéglátás, szálláshelyfoglalás, szabadidős tevékenységek a SZÉP kártyán keresztül – mondta el a miniszter.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy az Európai Bizottsággal még nem sikerült megállapodni a dohányjövedéki adó mértékéről, ez Magyarországon még az uniós szint alatt van. Ez azonban az inflációt növelné, ezért szeretnénk széthúzni, ősszel ezért még lesz adójogszabály-változás – tette hozzá.

Teljes beszélgetés:

ECHO TV