Szegeden a szavazók 43 százalékának támogatását elnyerve közel 2500 vokssal többet kapott szocialista riválisánál Bohács Zsolt ötszörös kenu világbajnok, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje. A jogi diplomával is rendelkező sportoló szocialista ellenfele Szeged polgármestere, Botka László, aki a két választási forduló között is az uniós forrásokból megvalósuló beruházásokkal kampányol.

A Szegedre látogatónak van elég ideje körülnézni, mivel a városba vezető utak zsúfoltsága a fővároséval vetekszik, az utak minősége rossz, ráadásul közlekedni csak lépésekben lehet, mivel mindenütt kátyúk, útlezárások, munkagépek foglalják el az utakat. A város határában Botka László és az elítélt Zuschlag ügyében tanúként kihallgatott Újhelyi István óriásplakátja fogadja az érkezőt, arra biztatva a választót, hogy „szavazzon Szegedre”, ugyanakkor Botka és Újhelyi MSZP-kötődésére még egy pártembléma sem utal a plakáton, mintha a jelöltek szégyellnék, melyik párt színeiben munkálkodnak. Bár saját politikai hovatartozásáról szívesen megfeledkezne, Botka politikai kalandornak titulálta a Fidesz jelöltjét, utalva arra, hogy Bohács Zsolt első alkalommal vállal politikai tisztséget és lesz a parlament tagja. Választókörzetével azonban bokros teendői mellett nem maradt ideje törődni, ennek is köszönhető, hogy hét százalékkal kikapott az első fordulóban.

– Uniós forrásokból épülnek szép parkok, de a külcsín helyett hasznosabb volna a munkanélküliek hatalmas tömegét munkához juttatni – mondja a Demokratának Kapócs János, egy fiatal szegedi állástalan. – A környéken 2002 óta folyamatosan nő a munkanélküliek aránya, én két éve vagyok állás nélkül. Elvégeztem egy informatikai képzést, érettségim van, de elhelyezkednem egyáltalán nem sikerült. Az informatika szakos osztályban 39-en végeztünk, de mindössze kettő tudott közülünk munkát találni, egyikük Algyőn a gázmezőn, másikuk biztonsági őrként, vagyis nem a szakmájukban dolgoznak. Az összes többi munkanélküli. Már árufeltöltőnek is jelentkeztem, de hiába, a magáncégek pedig minél képzettebb valaki, annál kevésbé foglalkoztatják, bejelenteni meg egyáltalán nem akarnak – mondja János.

Botka László és az MSZP a hagyományosan baloldali szavazók bizalmát is eljátszotta, Szeged panellakásokból álló háztömbjeiben sem volt képes győzelmet aratni fideszes riválisa felett.

– A panelházakban néhány idős ember, volt párttitkár, egykori BM-dolgozó még megszokásból a szocialistákra voksol. Ugyanakkor a bérházak kis lakásaiban egyre több a kisgyerekes, fiatal család, akik világosan látják, hogy a magát baloldalinak mondó MSZP mindennel foglalkozik, csak a baloldali értékekkel és az ő képviseletükkel nem – mondja Szabó Lászlóné, aki itt lakik. – A távhő árát a szocialista városvezetés az elmúlt években 150 százalékkal emelte meg, horribilis számlákat kapnak a lakók. Ráadásul a szocialisták azt ígérték, az M43-as autóút elvezeti majd a város útjairól az épületeket, utakat rongáló hatalmas kamionforgalmat, aztán kiderült, hogy ez az ígéret sem volt igaz – mondja Szabóné.

A szegedi választókerülethez, ahol Bohács Zsolt, a Fidesz jelöltje fölényes sikerrel zárta az első fordulót, több környékbeli kistelepülés is hozzátartozik. A Szegedtől félórányira lévő Üllésen Sári János földműves a szemerkélő eső ellenére is barackfáit metszi. Keze egy pillanatra sem áll meg, miközben elmeséli, hogy négy hektáron barackot, krumplit, répát termel, amelyet kereskedőknek ad el, akik a terményt kisebb piacokon árulják.

– Ők diktálnak – mondja a gazda, hozzátéve, elméletileg meg tudna élni a mezőgazdaságból, de a piac hiányzik. – Tudnék többféle terményt is termelni, de nem tudom az árat érvényesíteni a terményemben, mert akkor a kereskedő nem veszi meg. Felment a műtrágya, az üzemanyag, a villany ára, egy mázsa ammónia ára háromról tízezer forintra nőtt – sorolja Sári János, majd egykedvűen legyint. – Nem éri meg csinálni, mert az önköltségi ára se jön vissza. Három gyerekem van, ma született a kislányom, a feleségem bent fekszik a kórházban, nekem viszont metszenem kell, mert ha nem csinálom meg időben, elvész a termés. Reggel hattól este nyolcig dolgozom. Uniós források? Hát abból semmi se látszik! Én meg képtelen vagyok felvenni a támogatásokat, annyiféle feltételnek kéne megfelelnem. Itt az egész falu megélhetési gazdálkodó. Azért kell gazdálkodnunk, mert nincs hova elmenni dolgozni. A multinak szállítani képtelenség. Kiskundorozsmán van nagybani piac, de ott is főleg Erdélyből, Romániából érkező vevők veszik meg a terményt, mert Romániában drágább. Ha ők nem lennének, nem is volna kinek értékesíteni. Az erdélyi magyar átjöhet ide terményért, azt még nem tiltják, de oda, Romániába magyar áru a piacra nem kerülhet. Voltak, akik megpróbálták kivinni a terményt, és odakinn eladni, de a románok kitiltották őket onnan. Ők védik a piacukat – mondja Sári János.

Látva, hogy az egykori fóliasátor korhadt vázára téved a tekintetünk, a kimondatlan kérdésre felel.

– Ha százezret ráköltök, van rajta tízezer forint haszon. Ennyiért nem érdemes csinálni. Régebben legalább voltak tartalékaink. Most már nincs semmi. A régi, jobb traktoromat is eladtam, nem tudtam fenntartani. Amikor a feleségem viselős lett, azt mondta, lehet, a gyereket nem kéne megtartani. De én nem újabb éhes szájat látok benne. Valahogy úgyis felneveljük. Csak végre legyen, aki segít rajtunk, aki segít piacot teremteni. Hogy meglegyen a munkám becsülete.

Bohács Zsolt kenuvilágbajnok, a Fidesz jelöltje tisztában van a választókerület problémáival.

– Támogatni kell a vidéket, felszámolni a munkanélküliséget, és olyan fejlesztésekbe fogni, amelyek egyszerre javítják Szeged arculatát és az itt élők életkörülményeit. Április 11-én a szegedi választók úgy döntöttek, hogy kormányváltás kell, mert a szocialista kormány alkalmatlan az emberek képviseletére. Botka László az MSZP politikájának helyi megtestesítője, így április 25-én, a második fordulóban a polgárok ismét nemet mondhatnak az évek óta tartó balliberális ámokfutásra. Négy éve Botka László azt mondta, Szegednek kormánypárti képviselő kell. Ma is így van: Szegednek kormánypárti képviselő kell, a következő kormányt pedig a Fidesz alakítja. Az első választási fordulóban megmutattuk, hogy erősebbek vagyunk. Április 25-én azért hívjuk a választópolgárokat, hogy menjenek el szavazni, mert még nincs befejezve a feladat. Megteremtődött az esély, hogy Szegeden is megtörténjen a kormányváltás, és ha minden változást akaró polgár elmegy szavazni április 25-én, Szeged is csatlakozik a győztesekhez.

Udvarhelyi István