Ifj. Lomnici Zoltán a szlovák miniszterelnök elleni merénylettel kapcsolatban elmondta, az elkövető korábban ukránpárti tüntetésen való részvételével kinyilvánította véleményét arról, hogy ellenezte Robert Fico békepárti álláspontját. Szándéka a miniszterelnök felé leadott öt lövéssel „egyértelműen az ölés volt” – tette hozzá a jogász.

Hirdetés

A Szlovákiában tapasztalható feszült helyzettel kapcsolatban kifejtette: az egyértelmű, hogy egy háborúpárti kormánya volt a Fico-kormány előtt Szlovákiának, amely mindenben együttműködött Brüsszellel. A kormányváltás után azonnal megfogalmazódott az a narratíva, hogy azért, mert a békepárti Robert Fico nem kíván bele sodródni a háborúba, már egyértelműen oroszbarát.

A Századvég tanácsadója szerint igazuk van azoknak, akik Szlovákia kapcsán is elmondják, hogy a háborús pszichózis egyértelműen abba a helyzetbe kényszeríti a konfliktust kerülő politikusokat, hogy változtassanak az álláspontjukon. „A háborúpárti, gyűlöletkeltő tüntetők megpróbálják belesodorni a konfliktusba azokat a vezetőket, akik a béke pártján állnak. Megpróbálják polgárháborús viszonyok közé taszítani az adott országot” – jelentette ki, majd kiemelte: ez nem csak Szlovákiában, hanem Magyarországon is így van.

Korábban írtuk

Lomnici Zoltán mindebből arra következtetett, hogy megpróbálják az érintett vezetőket olyan pozícióba „préselni”, hogy kénytelenek legyenek a brüsszeli narratívát átvenni és egy háborúpárti álláspontot képviselni.

A Fico elleni merénylet okairól kifejtette, hogy nem lehet elválasztani attól a ténytől, hogy ő egy konfliktuskerülő, békepárti álláspontot képviselt. Ezért ellene és a kormánya ellen folyamatos gyűlöletkeltés zajlott.

Az alkotmányjogász rámutatott arra, hogy az utóbbi hetekben Magyarországon is elindult egy eddig nem tapasztalható gyűlölethullám, amit sokan egy újonnan felbukkanó személyhez és párthoz kötik.

Lomnici Zoltán, aki mint mondta rálát a Civil Összefogás Fórum (CÖF) Facebook-oldalára, sorozatosan olvasott olyan kommenteket a tegnapi merénylet kapcsán, amelyekben a magyar miniszterelnök halálát kívánták.

Az eddig soha ilyen mértékű, de most eszkalálódó gyűlölethullámot példátlannak nevezte, és azt mondta: ebben a baloldali politikusoknak és „különösen egynek” nagyon súlyos felelőssége van.

A június 1-jei békemenettel kapcsolatban, a CÖF – Civil Összefogás szóvivője a 10. jubileumi békemenet üzeneteként úgy fogalmazott: szükség van rá, hogy eddig soha nem látott mértékben mutassuk ki szolidaritásunkat a békepárti kormányzat mellett, valamint egy menet keretében mutassuk meg azt is, hogy ezt a békepárti politikát a magyarok többsége támogatja.

A menet a Roosevelt térről indul és a rakparton haladva eljut az alsó Margit-szigeti nagyréthez, ahol a miniszterelnök felszólalását lehet meghallgatni – közölte ifj. Lomnici Zoltán.