A Belügyminisztérium szerint a határvédelmi szervek felkészültek a megerősített jogi határzár március 28-ai életbe lépésére, a végrehajtáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítottak.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A szaktárca szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a rendőrség, a honvédség és a bevándorlási hivatal felkészült a szükséges intézkedések végrehajtására, megtörtént, illetve részben folyamatban van a röszkei és a tompai tranzitzóna bővítése.

A két helyszínen összesen 324 darab konténert telepítettek, a tranzitzónák üzemeltetését és őrzését a rendőrség, a hatósági feladatokat a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal végzi majd – írták.

A szaktárca szerint a határzár célja, hogy tisztázatlan státuszú migránsok ne mozoghassanak szabadon az ország, illetve az Európai Unió területén, és ezzel csökkenjen a migráció biztonsági kockázata. A menekültügyi eljárásokat a határon folytatják majd le. Csak a 14 évesnél fiatalabb, család nélkül érkező gyermekek léphetnek az ország területére, őket gyermekvédelmi intézményben helyezik el.

A tranzitzóna folyamatosan működik, az oda érkezőket a tranzitzónába beléptetés előtt átvizsgálják, és anyanyelvükön vagy az általuk értett más nyelven tájékoztatják őket jogaikról és kötelezettségeikről.

A tranzitzónákban napi 24 órában elérhető lesz az egészségügyi és a szociális ellátás is. Fekvőhelyet, ágyneműt, tisztasági csomagot, a személyes holmik elhelyezésére zárható tárolót, folyamatos melegvíz-szolgáltatást, illemhelyet, hozzáférést tömegtájékoztatási és távközlési eszközökhöz, vallásgyakorlásra alkalmas helyiséget, napi háromszori – gyerekeknek ötszöri – étkezést, várandós és kisgyermekes anyának, 14 évesnél fiatalabbaknak naponta tejterméket és gyümölcsöt is biztosítanak – közölték.

MTI