Levélben fordult a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kövér László házelnökhöz, azért, hogy segítsék a Czeglédy Csaba cége által megkárosított diákok állami kártalanítását, valamint segítsenek visszaállítani a közbizalmat az iskolaszövetkezeti piac iránt – mondta a szervezet elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI, Bugány János

Fiák István ismertette: tavaly a teljes szektorban 129 iskolaszövetkezet 41,5 milliárd forint árbevételt termelt és mintegy 10 ezer megbízónak teljesített. Munkájukkal csaknem 130 ezer diáknak biztosítottak 35,3 milliárd forint jövedelmet. Hozzátette: ez is bizonyítja, hogy az iskolaszövetkezeti diákmunkának fontos társadalmi értéke van, a diákok ugyanis így tudnak a megélhetésükhöz és a taníttatásukhoz részben, vagy akár egészében hozzájárulni.

Fiák István szerint felméréseik igazolják, hogy azok a diákok, akik tanulás mellett dolgoznak, a későbbiekben kétszer annyi eséllyel helyezkednek el a munkaerőpiacon, mint a tanulás mellett nem dolgozó társaik.

A szövetség azt kéri a kormányfőtől és a házelnöktől, hogy segítsenek a szektor iránti közbizalom helyreállításában – mondta a DiákÉSZ elnöke.

Az MTI kérdésére, hogy erre konkrét szabályozási javaslatot is tettek-e, Fiák István azt mondta, nem kívánták elvenni ezt a szerepkört a jogalkotótól. Szervezetük azt szeretné elérni – mondta -, hogy ne legyenek további károsultak, a politika pedig „tisztítsa meg” a piacot a diákokat megkárosító szereplőktől.     Közölte: a politikának már csak azért is felelőssége van ebben a kérdésben, mert a diákokat megkárosító kör évek óta „garázdálkodhatott” az iskolaszövetkezeti szektorban, annak ellenére, hogy ugyancsak ebben a szektorban végzett tevékenységük miatt a bíróság 2003-ban jogerősen már elmarasztaló döntést hozott.

Felidézte: a Czeglédy Csaba nevéhez fűződő Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó iskolaszövetkezetek nagy része a cég által közvetített diákmunka után nem fizette ki a diákok májusi és júniusi bérét. Ez becsléseik szerint mintegy ezer diákot érint, állami kártalanításukhoz kér segítséget a DiákÉSZ.

Ezt azért teszik, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Humán Operatort és a hozzá kapcsolódó iskolaszövetkezeteket 3,3 milliárd forint be nem fizetett közteher miatt „üldözi”, és nem látják biztosítottnak, hogy marad fedezet a károsult diákok kifizetésére is. Fiák István azt mondta: végső elkeseredésükben fordultak a házelnökhöz és a kormányfőhöz.

Az úgynevezett Czeglédy-ügyben bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyészség. Czeglédy Csaba jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

A gyanú szerint az általa vezetett, munkaerő-közvetítést végző Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba, aki egy – a többi között magyarországi multinacionális cégeknek diákmunkásokat közvetítő – szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

MTI