Malina Hedvig kivizsgálásával kapcsolatban egyre nő azon hibák száma, amelyet a rendőrség elkövetett a nyomozás során, ugyanis az számos helyen ellentmond magának. Míg a testület azt állítja, hogy megmutatta az egész hang-és képanyagot, az egyik nyomozó ennek az ellenkezőjét állítja, azaz, hogy a rendőrségen maradt még egy és egy negyedórányi anyag.

Az országos főügyészségen tegnapelőtt kihallgatott, Hedvig kihallgatását végző nyomozó Peter Horák 384 kérdést kapott. Azt állítja, hogy több formális hiba történt a kihallgatás során. Ezt megerősíti a volt főnyomozó, Jaroslav Ivor, illetve a jogász Branislav Jablonka is.

Kétséges kamera

A nyomozó az egész kihallgatást feljátszotta videóra. Malina Hedvig észrevette a kamerát a helyiségben, de nem volt ellenvetése. A jegyzőkönyv, annak ellenére, hogy ez természetes, említést sem tesz arról, hogy a helyiségben kamera volt, vélik az expertek.

Mi több, Jablonka úgy tudja, hogy a rendőrség egyáltalán nem végezhet kamerás feljátszást, ugyanis az az 58-as paragrafus, amelyre hivatkozik a feljátszással kapcsolatban úgy szól, hogy ehhez bírósági engedély szükséges, pontosabban csak a bíróság jelenlétében végezhető feljátszás.

Arra sem kaptak magyarázatot, hogy amikor kikapcsolták a kamerákat, mit csinált Malina Hedvig az alatt az egy és negyedóra alatt, mely rész hiányzik a feljátszásból.

Nem telefonálhatott?

Malina Hedvig azt állította, hogy a kihallgatás során pszichikai nyomásnak vetették alá, nem hagytak őt telefonálni sem, mi több, az egyik nyomozó ordítani kezdett rá, hogy "ő Szlovákia legnagyobb hazugja". Ezt a rendőrség alibista módon tagadja.

További hibák

Jaroslav Ivor azt is procedurális hibának tartja, hogy a kihallgatás során ki-be járkáltak más személyek is, amiről egy sor sincs a jegyzőkönyvben, csupán a nyomozó, a jegyzőkönyvet író hölgy és egy operatív rendőrt említ jelenlévőként.

A rendőrség azzal védekezik, hogy azért játszották fel az anyagot, hogy Malina Hedvig utólag ne nehezményezhesse a viselkedésüket.

A rendőrségi bakik tömkelege nem az egyetlen melléfogás, hiszen ezt Dobroslav Trnka országos főügyész is elismerte, ezért rendelt el másfél év után új nyomozást, új nyomozókkal.

A nyomozó által elkövetett hibák

– a jegyzőkönyvben nincs rögzítve, hogy a kihallgatást feljátszották videóra, amint az is kérdéses, hogy erre egyáltalán jogosult-e a rendőrség, – a jegyzőkönyvben nincs feltüntetve, hányan tartózkodtak a helyiségben a kihallgatás során, – nincs feltüntetve az összes, Hedvignek feltett kérdés, – a kihallgatást végző nyomozó folyamatosan szuggesztív kérdésekkel szakította félbe a lány folyamatos beszédét, – nem világos, mi törtétn az ominózus egy és negyed óra alatt, amelynek hiányzik a hanganyaga, és hogy miért folytatta a kihallgatást a nyomozó saját irodájában négyszemközt Malina Hedviggel???

(felvidek.ma)