Vannay-Skody Tamás, a központi szolgálat vezetője az MTI-nek elmondta: eddig jórészt a határon túl élő magyar állampolgárok választási regisztrációjának lehetőségéről, az átjelentkezésről, a mozgóurnáról és a külképviseleti szavazásról kértek információt a szolgálatnál. Szombattól már feltehetően inkább arról érdeklődnek majd a választók, hol, melyik szavazókörben adhatják le voksukat, hogyan tudnak még mozgóurnát igényelni, hol tudják leadni levélszavazatukat, kik a jelöltek, és milyen okmányokkal tudják igazolni személyazonosságukat a szavazatszámláló bizottság előtt.

Hirdetés

Hozzátette: a központi választási információs szolgálat az okmányokkal kapcsolatos kérdésekben is segíthet, továbbá tájékoztatást tud adni a nyitva tartó okmányirodákról és kormányablakokról is.

Szombattól várhatóan sokan érdeklődnek majd a nemzetiségi választásról is. A nemzetiségi szavazólap zöld színű, hogy könnyebben meg lehessen különböztetni, és azt a nemzetiség megnevezését tartalmazó zöld borítékba kell tenniük a választóknak. A zöld borítékot mindenképpen le kell zárni, mert a lezáratlan borítékban vagy a borítékon kívül lévő szavazólapok érvénytelenek.

Az érdeklődők a 06-1-795-3310-es telefonszámon tehetik fel kérdéseiket, a hívásokat szombaton 9 és 14 óra között, a választás napján reggel 6 órától 24 óráig fogadják a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai.

Korábban írtuk

A választási információs szolgálat munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választásokkal kapcsolatban, és elektronikus leveleket is fogadnak a visz@nvi.hu e-mail-címen.

A helyi választási információs szolgálatok címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján (https://www.valasztas.hu/elerhetosegek).