A nemzeti válogatottjaink helye a közszolgálat képernyőjén van, ezért 2011 nyarától a közmédia kiemelten készül a legfontosabb sportesemények közvetítésére – hangzott el az MTVA mai sajtótájékoztatóján, amelyen korábbi és jelenlegi neves sportoló is megjelent.

Az elmúlt évek legnagyobb vesztesei közé tartozik magyar sport: nem csupán utánpótlás-programok felszámolása vagy lassú leépítése, a világversenyekre való felkészülés alacsony állami támogatása jelentett problémát, hanem az is, hogy a közmédiumokban egyre csökkent a sportműsorokra, közvetítésekre szánt idő és pénz. Egyes sportágak időnként felbukkantak a kereskedelmi csatornákon, ami még mindig jobb volt ahhoz képest, amikor például népszerű csapatsportágak Eb- vagy vb-selejtezőit egyetlen tévéadón sem követhették a magyar szurkolók.

Úgy tűnik, a közszolgálat gyökeres átalakítása e téren is száznyolcvan fokos fordulatot hozott, és a 2012-es londoni olimpiáig hátralévő bő esztendőben sportolóink újra megkapják a nekik teljes joggal járó műsoridőt.

A közmédiumok tartalomszolgáltatását egyesítő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) mai sajtótájékoztatóján, amelyet stílszerűen a brit nagykövetségen tartottak, Szabó László kommunikációs igazgató hangsúlyozta, a sport a kultúra része és a nemzeti integrációban kiemelt szerepe van, ezért műsorpolitikájuk hangsúlyos pontja, hogy a rangos sportversenyek visszakerüljenek a képernyőre.

– Az élsport nélkülözhetetlen része a sportéletnek. A hazai élvonal teljesítménye szórakoztató funkciót is betölt, a sikeres nemzetközi szereplés pedig a kedvező országképet erősíti. Jó érzés az, ha a magyar versenyző a saját nemzetének a himnuszát énekelheti, de még jobb, ha vele együtt énekelhetnek a nézők – jelentette ki Szabó László.

Mindezt Riskó Géza, az MTVA új sportfőszerkesztője azzal egészítette ki, hogy a sport a mai világban különösen lényeges kapcsot jelent:

– A sport segíti az összetartozást, a pozitív üzenetek továbbítását, ezért a műsorainkban, a közvetítéseink során sem feledkezünk meg arról, hogy a nézőhöz eljuttassuk ezt az üzenetet – mondta a főszerkesztő.

A következő hónapokban így jó néhány rangos mérkőzés és világverseny lesz látható a közszolgálati csatornákon.

A képernyő előtt szurkolhatjuk végig a magyar-német női kézilabda vb-selejtezőt, ami meghatározza, hogy kijutunk-e az olimpiára. De visszakerülnek a képernyőre a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzései, így a csapatunk előtt álló Eb-selejtezők is. Természetesen nem csupán a csapatsportágak rajongói örülhetnek, hiszen a kajak-kenu Eb és vb, az ökölvívó Eb, a vívó Eb, valamint az úszó és vízilabda világbajnokság közvetítése sem lehet kérdéses.

A jövő évi ötkarikás játékokra magazinműsorokkal is hangolnak: az Út Londonba című, egyelőre kéthetente jelentkező műsor már április óta látható Magyar Televízióban, mégpedig a néhány éve még a ringben sikert sikerre halmozó, manapság már sportvezetőként tevékenykedő Kovács Kokó István vezetésével.

Július végén aztán a Magyar Rádióban is hasonló magazin indul, amelynek készítésében Pásztory Dóra paralimpiai aranyérmes úszónő, valamint a ’88-ban Szöulban olimpiai bajnokságot nyert öttusázó, Fábián László is részt vesz.

A sajtótájékoztatón megjelent sportolók és sportvezetők között ott ült Cseh László is, aki az elmúlt években egyértelműen a magyar úszósport első számú csillagává vált.

A pekingi olimpia előtt jó néhány műsor és cikk foglalkozott azzal, hogy riválisai, így legnagyobb vetélytársa, az amerikai Phelps mennyivel jobb körülmények között készülhetnek, de ahogy ő maga akkor sem panaszkodott, most sem teszi.

– Nekünk nem a külső körülményekkel kell foglalkoznunk, hanem azzal, hogy amikor kell, a tőlünk telhető legjobbat tudjuk nyújtani – mondja a háromszoros olimpiai ezüstérmes, világbajnok, tizenötszörös Európa-bajnok úszó. – Erre szükség is lesz, mert úgy érzem, erősödött a mezőny. Míg Pekingben leginkább az amerikai versenyzőkre kellett figyelni, azóta több vetélytársam is sokat fejlődött.

A júliusi, sanghaji világbajnokságot illetően Cseh Laci nem akart esélylatolgatásba bocsátkozni. Bár szerinte van olyan a magyar csapatban, aki pozitív meglepetést okozhat, csak annyit ígért saját és csapattársai nevében: maximálisan küzdeni fognak azért, hogy örömet okozzanak a magyar szurkolóknak.

Fontos meccsek előtt áll női kézilabda-válogatottunk is, ám a drukkerek egyik kedvence, Tóth Tímea most mégsem lesz ott a pályán: hat hete műtötték egy porcsérülés miatt.

– Nagyon drukkolok a lányoknak, hiszen ez a két mérkőzés a németek ellen évekre meghatározza a magyar válogatott sorsát. Természetesen minden sportoló számára jó érzés, amikor örömet szerez az őt éltető szurkolóknak, ám azt gondolom, a magyar drukkerek különösen megérdemlik, hogy sikereket ünnepeljenek: amikor a bécsi Hypóban játszottam, akkor nem a körülmények vagy a pénz jelentették a legnagyobb különbséget. Hanem az, hogy saját bőrömön tapasztaltam, itthon mennyivel nagyobb szeretet veszi körül az embert. Bízom benne, hogy Londonban is lesz alkalom a közös ünneplésre – mondta a Demokratának Tóth Tímea.

Bándy Péter

(Fotók: Vermes Tibor)