A II. kerületi önkormányzat életvitel stratégiájának részeként csatlakozik az egészséges iskolabüfé programhoz, amelynek első lépéseként versenyt hirdetnek a beszállítóknak – mondta Láng Zsolt, a kerület fideszes polgármestere hétfőn a program nyitórendezvényén.

A polgármester felidézte, hogy a kerület már eddig is sokat tett azért, hogy segítséget nyújtson az egészséges életmód kialakításához, különböző programokat indítottak ennek jegyében, s három sportcentrum és több műfüves pálya várja a mozogni vágyókat.

Láng Zsolt beszámolt arról, hogy a kerületi bölcsődékben elindult a Mintamenza program, most pedig az iskolabüfék kínálatát szeretnék egészségesebbé tenni, hiszen fontos, hogy gyermekkorban kialakuljon az igény a kevésbé káros élelmiszerek fogyasztására.

A program indításaként három kategóriában hirdettek versenyt, az egyik a kerületben iskolabüfét üzemeltetők vállalkozásoknak szól, a másik kettőre a diákok ötleteit

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kerület fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje elmondta, a népegészségügyi adó bevezetésével 25 százalékkal csökkent az egészségkárosító összetevőket tartalmazó termékek forgalma. Emlékeztetett arra a rendeletre is, amely megszabja, hogy milyen típusú italokat és ételeket árusíthatnak az iskolákban, de az óvoda- és iskolatej, vagy az iskolagyümölcs programban több százezer gyerek vett és vehet részt.

Varga Mihály kiemelte, ez utóbbi két programra – amelyet folytatni szeretnének – évi 1,7 és 1,5 milliárd forintot fordít a kormány.

A miniszter hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy lehetőleg helyi termelőket vonjanak be az iskolai étkeztetésbe, ezért különdíjat ajánlott fel annak a büfének, amely a magyar alapanyagokat és termelők termékeit preferálja ételei elkészítésében.

(mti)