Vona Gábor, a Jobbik elnöke az október 2-i népszavazással kapcsolatban nyilvános vitára hívja Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét és Molnár Gyulát, az MSZP vezetőjét.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Vona Gábor pénteki sajtótájékoztatóján azt javasolta: jövő hét péntekig tartsák meg a vitát. Jelezte: a Jobbik nyitott a helyszín, az időpont és a moderátor meghatározása tekintetében.         
A Jobbik elnöke kezdeményezését indokolva azt mondta: civilizált országokban egy ilyen jelentős esemény előtt a pártok vezetői ütköztetni szokták álláspontjukat. Orbán Viktor 2006 óta menekül a politikai vita elől, ezért 10 év elteltével jó lenne, ha most újra vállalná véleményét ilyen fórumon – tette hozzá Vona Gábor. Szerinte egy ilyen esemény akár a népszavazás érvényességét is „közelebb hozhatja”, erősítheti a részvételt, ezért ha Orbán Viktornak valóban fontos, hogy minél többen vegyenek részt a referendumon, akkor neki is érdeke, hogy vállalja a vitát.
    
„Az a Fidesz óriásplakátjain a szlogen, hogy ne kockázassunk. Én is azt mondom, ne kockáztassunk, ne kockáztassuk azt, hogy egy népszavazás előtt az emberek nincsenek tisztában a különféle pártok álláspontjával, nem látják a különféle pártelnöki vélemények ütköztetését” – fogalmazott.
    
Hangsúlyozta: a Jobbik álláspontja, hogy Magyarországot meg kell védeni a kvótáktól és hazánkban nincs helye a multikulturalizmusnak, ezért nemmel kell szavazni a referendumon, ugyanakkor a Jobbik szerint nem a népszavazás a megfelelő eszköz, hanem az alaptörvény módosítása. A Jobbik elnöke Orbán Viktor súlyos felelőtlenségének tartotta, hogy mégis népszavazást tartanak az ügyben, mert ha a referendum nem lesz érvényes, akkor Brüsszelnek „papírja lesz” arról, hogy jogi értelemben Magyarország nem utasította el a kvótákat. Megismételte azt a véleményét, hogy Orbán Viktornak ebben az esetben le kell mondania. A „ne kockáztassunk szlogennel” a Fidesz is elismeri, hogy ez egy kockázatos népszavazás – jegyezte meg.
    
Vona Gábor úgy vélte: a népszavazás kapcsán a „félelem és a fenyegetettség légköre” uralkodott el Magyarországon, a településeket, a cigányságot, a közmunkásokat fenyegetik, és a közalkalmazottak is félnek, hogy bajuk származhat, ha nem úgy tesznek október 2-án, ahogy a kormány elvárja tőlük.     
    
Kérdésre válaszolva elmondta: nem lenne ellenére, ha az LMP is részt venne a vitán, de azt tartja igazán fontosnak, hogy a három markáns véleményt megfogalmazó pártelnök ütköztesse véleményét.       

Vona Gábor kérdésre válaszolva bejelentette: az Államvédelmi Hivatalhoz fordul és feljelentést is tesz azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön, egy olasz paparazzo és társa kisfia iskolája előtt fotózta őt. Hozzátette: nem arról van szó, hogy készült néhány lesifotó, hanem kiderült, hogy napokon keresztül, törvénytelenül megfigyelték. Közölte: a fotós nem volt hajlandó elárulni, hogy ki a megbízója, de azt elismerte, hogy magyar megrendelőnek dolgozik.
    
Arra a kérdésre, tudja-e bizonyítani azt az állítását, hogy a Fidesz áll az akció mögött, Vona Gábor azt mondta: azt tudja bizonyítani, hogy ugyanazokról a fotósokról van szó, akik Spéder Zoltánt, Juhász Pétert és Simicska Lajost is megfigyelték. Vona Gábor szerint őt magát és ezt a három személyt pedig az köti össze, hogy „mindannyian Orbán Viktor útjában állnak”. Hozzátette: Spéder Zoltán esetében a fotósok által készített anyagok a „Fidesz médiájában” landoltak.

(MTI)