Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Fidesz szerint a Jobbik nem tudja semmissé tenni, hogy Gyurcsány Ferencékkel együtt cserbenhagyta az országot.A nagyobbik kormánypártnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Jobbik és az MSZP letelepedési kötvényekkel kapcsolatos nyilatkozatára reagáltak. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke arra szólította fel a kormányzatot, hogy véglegesen „szüntesse be az egész kötvénybizniszt”. Az MSZP szerint pedig a kötvények megszüntetése nem elég; minden forinttal el kell számolni, a „pofátlan haszonra” pedig 75 százalékos különadót szükséges kivetni.

A Fidesz azt írta: a Jobbik hiába próbálja, a saját szavazóival sem tudja feledtetni, hogy Gyurcsánnyal és a szocialistákkal együtt a magyar emberek ellen fordult, amikor nem szavazta meg az alaptörvény-módosítást a kényszerbetelepítés ellen.
    
A kormány, ahogy vállalta, a saját menetrendje szerint felülvizsgálta az állam finanszírozásának helyzetét – benne a letelepedésikötvény-programot -, miután Magyarország pénzügyileg és gazdaságilag megerősödött, valamint három nagy nemzetközi hitelminősítő is felminősítette – ismertették.
    
A közlemény szerint azért kellett bevezetni a programot, mert „a szocialisták alkalmatlan kormányzása miatt hazánk pénzügyileg csaknem csődben volt”.
    
A kötvény bevezetésekor eleve azt a célt tűzték ki, hogy a konstrukció nagyjából egymilliárd euró bevételt hozzon a magyar államnak, ami mára teljesült – írták, hozzátéve: az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetnek köszönhetően a kötvények értékesítését idén tavasszal le lehet zárni.

MTI