Olyan széles, erős középosztályt akar a Jobbik, amelyhez bárki csatlakozhat, ennek megteremtésében pedig óriási szerepe van az oktatásnak – hangoztatta az ellenzéki párt keddi budapesti sajtótájékoztatóján Ander Balázs, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos alelnöke.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk.

Brenner Koloman. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk.

Hangsúlyozta: a Jobbik oktatási koncepciója radikálisan eltér a Fideszétől, amely az elmúlt nyolc és fél évben azon munkálkodott, hogy „anyagilag és egzisztenciálisan kézben, gondolataiban pedig pórázon tartott, propaganda által irányított” hűbéri társadalmat építsen ki.

Brenner Koloman, a Jobbik kulturális és oktatási kabinetének vezetője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: miközben a magyar diákok bő kétötöde tervezi azt, hogy külföldön folytat felsőoktatási tanulmányokat, nem mindegy, hogy kényszer hatására vagy önszántukból tesznek így.

„Tudás- és értelmiségellenes politikát” folytat a Fidesz, amely a felsőoktatás – Orbán Viktor által 2012-ben felvetett – önfenntartóságának megvalósításával mind kevesebb szegény családból származó fiatal számára teszi lehetővé a bejutást az amúgy is egyre kevesebb felsőoktatási hely valamelyikére, és diploma szerzésére – értékelt.