Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Jobbik országos elnöksége úgy döntött, nem állít államfőjelöltet, valamint nem támogat az eddig felmerült lehetséges jelöltek közül senkit – közölte Volner János, a párt alelnöke, parlamenti frakciójának vezetője szerdán az MTI-vel.

A frakcióvezető azt is javasolni fogja, hogy a Jobbik képviselőcsoportjának tagjai a tavasszal esedékes szavazáskor a szavazólapokat se vegyék fel.

Volner János közleményében kifejtette: a Jobbik szerint akkor lehet valaki köztársasági elnök, ha „a Viktor engedi” és ehhez nem akar a párt „biodíszlet” lenni.

Hozzátette: meg kell erősíteni a köztársasági elnöki intézményt, ehhez pedig a lehető legnagyobb legitimációt az jelentené, ha az elnököt a nép közvetlenül választaná. Az erre vonatkozó törvényjavaslat elkészült és a Jobbik be fogja nyújtani az Országgyűlésnek – olvasható a közleményben.

Áder János köztársasági elnök december 29-én jelentette be, hogy elfogadja a következő államfői ciklusra szóló felkérést, miután Orbán Viktor miniszterelnök arról tájékoztatta: a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöksége úgy döntött, javaslatot tesz a parlamenti frakciónak, hogy az államfőválasztási eljárás során az Országgyűlésben ismét Áder János jelölését és megválasztását támogassa.

Áder Jánost 2012. május 10-én iktatták be, jelenlegi mandátuma 2017. május 10-ig tart.

MTI