A jogi határzár megerősítéséről szóló törvénymódosítások támogatását kéri valamennyi parlamenti párttól a Fidesz-KDNP a keddi zárószavazáson.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese vasárnap budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: a kormány javaslatának lényege, hogy a migránsokat egészen addig a tranzitzónákban lehessen tartani, ameddig menekültkérelmüket jogerősen el nem bírálják.

Ugyanakkor a hatóságok ne csupán a határ 8 kilométeres sávjából, hanem az egész ország területéről visszaszállíthassák a migránsokat a tranzitzónákba – tette hozzá.

Mindez annál is inkább szükséges, mert a Balkánon 8-100 ezer ember várakozik arra, hogy továbbutazzon Magyarország, illetve Nyugat-Európa felé. Vagyis a jogszabályok szigorítása nem csupán Magyarországot, hanem Nyugat-Európát is védi – magyarázta Gulyás Gergely.

Hozzáfűzte, hogy Magyarország továbbra is hibásnak tartja Brüsszel elosztási kvótákra vonatkozó politikáját. Különösen akkor, ha közben nem követelik meg a külső határok védelmét.

Kérdésre válaszolva a kormánypárti politikus szólt arról, hogy sajtóhírekkel ellentétben a Fidesz-KDNP nem kívánja megváltoztatni a választójogi törvény egyetlen betűjét sem. Csupán a kampányfinanszírozási és a választási eljárásról szóló törvény technikai módosítását szeretnék elérni a pénzügyi visszaélések megakadályozása és a pontosabb regisztráció érdekében – közölte Gulyás Gergely.

MTI