Gyurcsány Ferenc mániákusan próbálja utánozni Orbán Viktort

Gyurcsány Ferenc utánozza Orbán Viktort. E kijelentés első olvasatra talán furcsának tűnik, ám egyre nyilvánvalóbb, a pápai származású milliárdos azt szeretné, ha a balliberális szavazók vezérként tekintenének rá. Abban bízik, hogy mindehhez elég, ha lemásolja Orbán Viktor gesztusait és mozdulatait.

„A KISZ-nek politikai eszközökkel kell fellépnie az általa elfogadhatatlannak tartott törekvések ellen, politikai munkával kell elszigetelni az esetlegesen megalakuló Fidesz-csoportokat.” Gyurcsány Ferenc 1988 augusztusában KISZ-vezetőként papírra vetett szavait minden bizonnyal sokan ismerik már. A szocialista kormányfő és elvtársai nagyon szerették volna a múltat végképp eltörölni, ám minden igyekezetük ellenére ezek a próbálkozások a magyar emberek millióinál rendre kudarcot vallottak. Így hát jól tudjuk, Gyurcsány még közvetlenül a rendszer bukása előtt is a kommunista diktatúrát szolgálta, míg Orbán Viktor – személyes szabadságát is kockára téve – a demokráciáért harcolt.

„Alig néhány hónapja, hogy amikor függetlenséget és többpártrendszert követelve az utcákra mentünk, gumibottal intettek csendre bennünket azok, akik ma pontosan ugyanazt mondják, mint amit mi mondtunk. Arra kérnek bennünket, hogy felejtsük el, ami eddig történt, higgyünk nekik. Én félek a görögöktől, ha ajándékot hoznak is. (…) Én abban hiszek, hogy mi így, együtt képesek vagyunk visszavezetni ezt az országot 1848 eszményeihez” – mondta 1989. március 15-én a Fidesz jelenlegi elnöke. Érdekességként jegyezzük meg, Orbán Viktor akkor így köszönt el hallgatóságától: „Szolidaritás!”

A két teljesen ellentétesen induló politikai életút jó másfél évtizeddel később összetalálkozott. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc ma is politikai ellenfelek, ám amíg a Fidesz miniszterelnök-jelöltje mindvégig hű maradt alapelveihez, a leköszönő kormányfő a korábbival gyökeresen szembenálló gondolatokat hirdet a nyilvánosság előtt. Ismerjük idáig vezető útját: politikai kapcsolatait pénzre váltotta, és nemritkán törvénytelenséggyanús manőverekkel milliárdos vagyont szerzett. Aztán Medgyessy Péter tanácsadójaként visszatért a politikába, majd sportminiszter lett, hogy 2004 késő nyarán – elődjét kifúrva a székből – kormányfő legyen. Orbán Viktorral ellentétben, aki korábban a választók akaratából volt miniszterelnök, Gyurcsány puccsal lett az ország irányítója.

Ami nem változott az évek folyamán: Gyurcsány Ferencet nagyon zavarja, ha bárki az övével ellentétes véleményt hangoztat. Jó néhány elszólása tanúskodik erről. Még sportminiszterként nyilatkozta – nem éppen a demokrácia szellemének jegyében -, hogy „le kell verni a jobboldalt”. De emlékezhetünk arra is, amikor arra szólította fel a költségvetést bíráló Orbán Viktort, hogy „fogja be a száját”. Legfrissebb bizonyítéka diktátori hajlamainak az a néhány héttel ezelőtti gondolatmenete, amelyben a nemzeti tábor tagjait kóbor kutyákhoz hasonlította, akiket be kell fogni és telepekre kell vinni.

Gyurcsány azonban csupán erőszakos, nem pedig erőteljes, mivel személyisége vélhetően ifjúkorában szétesett. Egy tévéműsorban bevallotta, hogy gyerekkorában templomba járt, ministrált, sőt bérmálkozott is. Innen nem vezet út a KISZ KB-be, csak súlyos személyiségtorzulás árán. Kaméleon lett belőle. Aki manapság utánozza ellenfelét. A marketing egyik nemzetközi alapmondata így szól: „the first is the best (az első a legjobb)”. A kaméleonembernek az a végzete, hogy csak második.

Orbán 2002 óta így köszön el beszédei végén: „Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!” Március 15-én Gyurcsány így búcsúzik: „Gyerünk, barátaim, gyerünk, honfitársaim!” Az MSZP rendezvényein, szemben a korábbiakkal, amikor beszéd közben mereven állt a pulpitus mellett, a kormányfő mostanában sétálgat, járkál, leül, hasonlóan Orbán Viktorhoz.

Bekerült a szocialista kelléktárba az Orbán Viktor fórumain látható, s ott jól is működő „a nép egyszerű gyermeke megszólal” motívum is. Gyurcsány újabban a gyűlésein hol kimegy egy nézőhöz, hol felhív valakit a színpadra. Egyelőre még csikorog a szerep, nehezére esik beszélgetni az „egyszerű emberekkel”, nincs szokva a válaszhoz. Immár ott szerepel a kaméleonember szótárában a „nemzet” is. Rövid múzeumkerti beszédében 16 alkalommal használta ezt a kifejezést.

A hasonlóságok felsorolását zárjuk a nagygyűlések kérdésével. Évekig hallgattuk ugyanis azt a balliberális politikusoktól, hogy „a politika nem az utcára való, hanem a parlamentben a helye”. Erre mit csinált Gyurcsány? Most szombatra nagygyűlésre hívta támogatóit. Kíváncsian várjuk, hogy a bolondok napi rendezvény mekkora közönséget vonz majd az Andrássy útra…

A balliberálisoknak van egy kaméleonemberük, aki óriásplakátokról és több száz, sőt olykor ezer négyzetméteres freskókról mosolyog ránk. A kaméleonember megpróbálja eljátszani a „baloldal Orbánja” szerepet, de nem megy neki. Túl nagy a plakát. A baloldal azonban mindent a kaméleonemberre tett fel, aki március 15-i beszédében azt mondta, a köztársaságot meg kell védeni. Meg. Tőle.

Bándy Péter