A találkozón minden fontosabb határon túli magyar politikai szervezet magas szinten képviseltette magát, kivéve az RMDSZ-t, illetve Markó Béla elnököt. A KMAT ülésének első felén részt vett Orbán Viktor, a FIDESZ elnöke, aki kihangsúlyozta, hogy a KMAT szerepe a MÁÉRT működésének – szándékos – beszüntetése nyomán különösképpen felértékelődött. A jelenlegi magyar kormány nyíltan hangoztatott álláspontjával ellentétben, miszerint „az etnopolitizálás korszaka leáldozott„, Orbán Viktor nemzetpolitikai szemszögből méltatta a Kárpát-medencei autonómia-rendszerek fontosságát és szükségességét, valamint a KMAT rendkívüli szerepét ezek nemzetközi képviseletében. Mint fogalmazott, a magyar ügy egyben európai ügy is.

A tanácskozás során a résztvevők áttekintették a szerbiai általános-, valamint a romániai helyhatósági választások után kialakult politikai helyzetet. Örömmel állapították meg, hogy a délvidéki magyar összefogás eredményre vezetett és a magyar érdekképviselet megerősödött. Hasonló összefogásra biztatták az erdélyi magyar politikai erők vezetőit is, megerősítve, hogy a közös célok elérése érdekében továbbra is igénylik az RMDSZ magas szintű részvételét a Tanács munkájában.

A tanácskozás egyik legfontosabb határozata az autonómia-ügy közös képviseletére vonatkozott. Ennek értelmében a határon túli magyar pártok vezetői elfogadták Tőkés László EP-képviselő meghívását egy közös brüsszeli útra, hogy Európa legmagasabb fórumán egységesen lépjenek fel a Kárpát-medencei magyar autonómia-követelések érvényesítése céljából. A Tanács előkészítette küldötteinek ősszel sorra kerülő európai szolgálati útját.