Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás az Országgyűlés honlapján közzétett kapcsolódó javaslata indoklásában kifejti: a 2012. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat 400 millió forintot tartalmaz terhesség-megszakításra. Ebből az összegből azokat a terhesség-megszakításokat finanszírozzák, amelyekre nem a várandós nőnél vagy a magzatnál fennálló súlyos egészségügyi ok miatt – ezen beavatkozások költségeit ugyanis az Egészségbiztosítási Alap fizeti -, hanem egyéb okok miatt kerül sor.

A módosító javaslat a rendelkezésre álló keretet az örökbefogadások ösztönzésére, az örökbefogadói gyes összegének emelésére, továbbá a gyermekek védelmét, támogatását szolgáló programok, pályázatok, egyéb előirányzatok támogatására fordítaná – írták.

A mellékelt táblázat szerint plusz hetven millió forinttal támogatnák a gyermek és ifjúsági célú üdültetést, a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatására plusz 25 milliót különítenének el. A családpolitikai programok támogatását az előirányzathoz képest 25 millió forinttal emelnék meg, a családpolitikai célú pályázatokat 27 millió forint plusszal segítenék.

A törvényjavaslatban szereplő összegnél (36,3 millió forint) nagyobb támogatást javasolnak továbbá biztosítani az egészségügyi társadalmi, civil és non-profit szervezetek működési támogatására is.

(MTI)