Fotó: MTI/Jánossy Gergely
A megáradt Duna Kisoroszinál 2024. szeptember 19-én.
Hirdetés

A közleményben azt írták: az árvízvédelmi operatív törzs közvetlen feladatszabása alapján végzik munkájukat a készenléti rendőrök.

Eszközparkjuknak és különleges egységeiknek köszönhetően hatékonyan tudják támogatni a különböző, védekezésben részt vevő társhatóságok és szervezetek munkáját – jelezték.

Bevetettek már tehergépjárműveket, drónokat, folyamatosan repülnek helikoptereik, de a lovasaik is járőröznek a gépkocsival nehezen járható terepeken.

A tájékoztatás szerint több egységük logisztikai feladatokat lát el, a védekezéshez szükséges eszközöket viszik a gátakhoz, illetve a személyszállításban is segítséget nyújtanak.

Korábban írtuk

Drón- és helikopterpilótáik a Duna áradási irányainak feltérképezésében nyújtanak segítséget a vízügyi szakembereknek.

Emellett járőreik a lezárásoknál forgalmat irányítanak, a védvonalak mentén biztosítják, hogy a katasztrófaturisták ne akadályozzák a védekezésben részt vevők munkáját, valamint az elzárt területek vagyonmegóvása érdekében visszatérően ellenőrzik az ingatlanokat. Emellett a megelőzés jegyében folyamatosan figyelemmel kísérik a folyó ártéri részeit – tették hozzá.

A Készenléti Rendőrség felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a minél hatékonyabb védekezés érdekében hajtsák végre a hatóságok utasításait, és amennyiben ebben önkéntes szerepet nem vállalnak, ne tartózkodjanak az ártéri területeken, és ne hátráltassák, akadályozzák a védekezésben részt vevők munkáját.