Fotó: MTI/Soós Lajos

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a korszellem a teljesítmény nélküli azonnali sikert hajszolja, a sport azonban megtanítja, hogy a siker soha nincs ingyen, azért mindig kemény munkával kell megdolgozni, megtanulva újrakezdeni az elbukások után.

Hirdetés

A sportdiplomáciáról szólva Menczer Tamás konkrét példával élve elmondta: megesett, hogy két vezető politikus bizalmatlan légkörben találkozott, ám miután a sportra terelődött a szó, megtört a jég, és sikerült konstruktív tárgyalásokat folytatni. A sport ugyanis érzelmi műfaj, jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette, hogy ezért minden sporttámogatás befektetés a jövőbe, mely forintban számolva is busásan megtérül. A Sportdiplomáciai Főosztály feladata más nemzetekkel közös történeteket, személyeket találni, és ezek ünneplésével barátokat szerezni. Példaként hozta az olaszországi Reccóban Benedek Tiborról elnevezett sétányt, ami elmélyítette a jó olasz kapcsolatokat. További fontos feladata a főosztálynak külföldön a magyar sportolók és szurkolók segítése.

A technológiai fejlődés ma gyorsabb, mint az elmúlt 20 ezer évben összesen. Ezt a gyorsulást kell befogni a vitorlánkba a gazdasági életben és a sportban egyaránt – mondta Kristóf Péter, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány felügyelő bizottságának tagja. Példaként hozta, hogy az amerikai kosárlabdaligában, az NBA-ben több ezer dobás X és Y koordinátáinak elemzésével tudományosan állapították meg, hogy a pálya mely pontjairól lehet a legeredményesebben megcélozni a kosarat.

Az államilag elismert futballakadémiák és a Kárpát-medencei Akadémiai Rendszerben résztvevő utánpótlásképzők együttműködésének keretét adja a Labdarúgó Módszertani Központ, amelynek munkájában szakmai és képzési tanácsadóként Szalai Ádám, a magyar válogatott nemrég visszavonult csapatkapitánya is részt vesz. A központ igazgatója, Liszkai Dezső a működési elvek és a stratégiák meghatározását nevezte meg fő feladatként, hozzátéve, hogy az akadémiák jók, de lehetnének még jobbak. Meglátása szerint a motiválás és a szervezés terén lehetne előre lépni. Liszkai Dezső szerint a 7-14 éves korosztályt érintő úgynevezett preakadémiai képzésben kevés a szakember, a fiatalok beépítése a felnőttfutballba pedig külön mesterség, a nagycsapatok öltözőjébe belépő akadémistáknak mentori segítségre van szükségük.

Korábban írtuk

195 országból 2100 sportoló, 120 országból 400 ezer szurkoló, világszerte 1,1 milliárd tévénéző és összesen 28,5 milliárd elérést jelentő 14 ezer cikk – számokban így nézett ki a csúcsteljesítményt jelentő budapesti atlétikai világbajnokság, derült ki a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára előadásából. Schmidt Ádám emlékeztetett, hogy Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke szerint sikerült új szintre emelni a világbajnokságot. Mindezért – hangsúlyozta az államtitkár – köszönet, köszönet és köszönet a szervezőcsapatnak.

Merkely Béla, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora a mentorok és a tanítványok kapcsolatáról beszélt, és betekintést adott a különböző orvostudományi szakterületek – többek között kardiológia, pulmonológia, pszichológia, ortopédia, belgyógyászat, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat – és a sport összefüggéseibe.

Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja a felsőoktatási intézmény és a város sportjának kapcsolatát mutatta be.

Jobbnak kell lenni ma, mint holnap – foglalta össze ars poeticáját Rátgéber László. A legendás kosárlabdaedző, volt szövetségi kapitány, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, egyben a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának tanszékvezető docense leszögezte, hogy egy edzőnek ma már a sporttudományok menedzserének kell lennie. – Ne adminisztratív megközelítésből irányítsuk a sportot, hanem tudás, a konw how alapján – hangsúlyozta Rátgéber László. Ebbe pedig belatartozik többek között az edzéstudomány, a sportgazdaságtan, a sportrehabilitáció, a sportbiomechanika, a sportpszichológia, a dietetika, és sok más tudományterület, amelyeknek össze kell dolgozniuk, meg kell osztaniuk egymással az információkat, így épül fel egy korszerű stáb. – Ha nincs információáramlás, az olyan, mint ha egy csapat játékosai nem passzolnának egymásnak – húzta alá Rátgéber László.

Világi Kristóf, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem doktorandusza és Németh Kata, a Debreceni Egyetem doktorandusza az élsport mögötti fiziológiai és pszichológiai mutatók adatbázisainak sporttudományos felhasználásának részleteibe avatták be a hallgatóságot, Sáfár Sándor, a Kiemelt Sportakadémiák és Sportszervezetek Igazgatóságának első embere a digitális adatok utánpótlássportban játszott szerepét mutatta be, Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója ugyancsak a sportteljesítmények mögött álló tudományos csapatmunka jelentőségét domborította ki előadásában, találóan megállapítva: „hosszú az út a kockás jegyzetfüzettől a sportdiagnosztikáig.”

Zárszóként a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány igazgatója a jelen lévő rektorok és államtitkárok támogatását kérte a versenysport integrálására a felsőoktatásba. Petri László a diákokhoz szólva felhívta a figyelmet, hogy számít az aktív részévtelükre, hiszen ennek a versenysportnak ők a főszereplői, az alapítvány által támogatott diákok pedig innovációikkal járulhatnak hozzá a magyar sport sikereihez, aminek érdekében a konferenciát jövőre is megrendezik.