Fotó: MTI/Lakatos Péter
Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetõje (j) és Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára koszorúz a Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézet falán elhelyezett emléktáblánál tartott megemlékezésen a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2024. február 25-én.
Hirdetés

Latorcai Csaba a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján a Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézet falán elhelyezett emléktáblánál azt mondta, hogy az 1940-es években is csak idegen érdekek helyezték hatalomra a kommunistákat. „Sem akkor, sem most nem kell a magyaroknak a kommunizmus” – emelte ki a politikus.

Úgy fogalmazott: a kommunizmus áldozatainak öröksége és üzenete, hogy Magyarországot csak a keresztény kultúrára lehet építeni. Csak ez a kultúra teszi lehetővé, hogy gyermekeink is szabad és szuverén országban élhessenek – mondta.

Emlékezzünk az áldozatokra, ők vívták ki a szabadságot, azt, hogy Magyarország ma szuverén és szabad, egyenrangú tagja az európai nemzetek körének – hangsúlyozta a politikus.

Arra is kitért, hogy 75 éve, 1949 februárjában kezdődött el az a „jól konstruált kommunista kirakatper”, amelyben egy hét alatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a „kommunizmus legnagyobb ellenfelét”, Mindszenty József hercegprímást.

Korábban írtuk

Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, a család és a keresztény hit fontosságát emelte ki beszédében.

A nyugat-európai népek ma „transzcendens árvaságban” élnek – mondta. Hozzátette, a migráció miatt más országokból, más kultúrával rendelkező „tömegek özönlik el a hitehagyottá vált Nyugat-Európát”.

Nyugat-Európának a krisztusi útra kell visszatérnie – emelte ki, megjegyezve, hogy a kereszténydemokrácia, a keresztényszociális út jelenti az emberiség felemelkedését, a „szeretetcivilizáció felépítését”.

Gór Csaba, a Fidesz választókerületi elnöke Budapest 4. számú választókerületében arról beszélt: a magyarok úgy tudták legyőzni a kommunizmust, hogy ragaszkodtak nemzeti eszméikhez.

„Összefogtunk és nem adtuk fel hazaszeretetünket, szuverenitásunkat, kitartottunk a kereszténység értékei mellett” – hangsúlyozta.

Bálványkövi István, a KDNP II. kerületi elnöke azt mondta, hogy Magyarország erős nemzeti identitásának köszönhetően mindig át tudja vészelni a nemzeti sorscsapásokat.

A megemlékezés végén az emléktáblánál koszorút helyeztek el a politikusok, mások mellett Latorcai Csaba, Simicskó István, Bagdy Gábor, a KDNP budapesti szervezetének elnöke, Gór Csaba, Bálványkövi István, valamint Dombi Rudolf olimpiai és Európa-bajnok kajakozó.