Fotó: MTI/Vajda János
Hirdetés

Kósa Ádám szerint a kormány elkötelezettségét az is mutatja, hogy az esélyegyenlőség biztosításáért létrehozott önálló fogyatékosságügyi államtitkárságot hozott létre. Közös feladatnak nevezte, hogy a fogyatékossággal élő emberek minden támogatást megkapjanak az önálló és önrendelkező életvitel elősegítéséhez, mobilitásukhoz és a munkavállaláshoz.

A 25 éves alapítvány arra fókuszál, hogy a fogyatékossággal élő emberek teljes értékű életet éljenek, javuljon az életminőségük, támogassa önálló életvitelüket – jelezte az államtitkár.

Kósa Ádám köszöntőjében azt mondta: 25 évvel ezelőtt az olyan szavak, mint az esélyegyenlőségi hozzáférés, a támogatott lakhatás, az autizmusspecifikus ellátás vagy az értékteremtő foglalkoztatás, utópisztikus gondolatok voltak. Azonban negyed évszázada megszületett egy olyan alapítvány, amely biztosította a fogyatékossággal élő emberek ellátórendszerét – tette hozzá.

Az államtitkár közölte, a Szimbiózis Alapítvány több, megváltozott munkaképességű embert is foglalkoztat és a szolgáltatásait több mint száz, fogyatékossággal élő ember veszi igénybe. Emlékeztetett arra, tíz évvel ezelőtt az Európai Parlament képviselőjeként tette le a Baráthegyi Manufaktúra alapkövét, amely azóta felépült és húsz, fogyatékossággal élő embert foglalkoztat.

Korábban írtuk

Kósa Ádám jelezte, továbbra is számít az alapítvány munkájára és vezetőjére, Jakubinyi Lászlóra, valamint minden munkatársára és a majorság összes lakójára is.

Kiss János fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, az alapítvány elmúlt 25 évében „olyan sokan tettek olyan sok jót”, hogy a világ átformálása, jobbá alakítása nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is megvalósult. Kiemelte, nemcsak a sikerekben, hanem a felelősségben és a munkában is osztozni kell, ezért örül annak, hogy a kormány részt vesz a munkában és a feladatokban.

Matiscsák Éva (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint az alapítvány koncepciója azért sikeres, mert az a cél, hogy a fogyatékossággal élő emberek teljes életet élhessenek. Hozzátette, hogy a szervezet nemcsak az emberek életminőségén javít, hanem óriási erőfeszítéseket tesz azért is, hogy felkeltse a társadalom figyelmét a fogyatékossággal élők iránt.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke arra kérte a kormány és a város képviselőit, segítsenek, hogy a szociális szakma elérje kellő presztízsét, mert azt ma még nem igazán ismerik el fontos területként a magyar társadalomban.

A köszöntők után az alapítvány 25. évfordulója tiszteletére egy kopjafát és egy sziklatömböt állítottak, amelyeket Kósa Ádám, Matiscsák Éva és Kiss János leplezett le.