Hirdetés

Koncz Zsófia elmondta, 2020-ban teljesen átalakult a szakképzés, a duális képzés pedig egyértelműen az életre készíti fel a diákokat. Hozzátette, a szakképzés ma már a felsőoktatásba bekerülés szempontjából is fontos, a technikumban pedig nemcsak érettségit, hanem szakmát is szereznek a tanulók.

Megjegyezte, az új szakképzési rendszer sikerét mutatja például az, hogy tízből hat fiatal az általános iskola elvégzése után a szakképzést választja.

Kiemelte, hogy a duális képzésben részt vevők száma dinamikusan emelkedik: míg a 2021/2022-es tanévben még mintegy 34 ezer, addig a 2023/2024-es tanévben már több mint 62 ezer volt.

A legfrissebb felvételi adatok szerint a 8. osztályt követően a tanulók 43 százaléka választotta a technikumi oktatást, 37 százalékuk a gimnáziumot, 16 százalékuk a szakképző iskolát – ismertette Koncz Zsófia, hozzátéve: a szakképzés egészében 325 ezer diák részvételére indulnak képzések.

Korábban írtuk

Elmondta, a szakképzés átalakításánál fontos szempont volt, hogy a kormány ösztöndíjat, míg a duális képzésben munkabért vezetett be. Mindezek mellett az újratervezés egyik fő iránya az, hogy a diákok és az iskolák így a vállalkozásokkal is összekapcsolódnak – fűzte hozzá.

Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy a Mol képzése idén is teljes létszámmal indul, és azt mondta, büszke arra, hogy a tanulók mintegy fele tiszaújvárosi.

Császár Péter, a Mol Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy nyolcadik alkalommal indult el a vállalat képzése, a tavalyihoz hasonlóan idén is a maximális létszámmal, azaz 130 diákkal.

A cég Tiszaújvárosban és Százhalombattán is alapított egy új képzési központot, amivel az utánpótlásképzésre koncentrálva szeretnék még magasabb szinten folytatni a képzési programot – tette hozzá.

Dési Viktória, a Mol Petrolkémia Zrt. képzési központjának vezetője azt mondta, a cég képzésében részt vevő diákok olyan közegben tanulhatnak, ahol gondtalanul, „még munkavállalói felelősség nélkül” gyakorlatozhatnak.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy videóüzenetben szólt a diákokhoz, ebben arról beszélt, biztos abban, hogy a Mol duális képzésében a tanulók munkalehetőséget, és olyan képzést kapnak, amely biztosítja a megfelelő piaci tudást.