A Demokratikus Koalíció a kormánynak szóló utolsó figyelmeztetésként értékeli az Európai Unió magyarországi jogállamisági helyzetet értékelő különjelentésének tervezetét.
 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Niedermüller Péter pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kabinetnek fel kell készülnie arra, hogy a következő években az EU hosszú, intenzív és nagyon kritikus tárgyalásokat folytat majd vele.
    
A DK alelnöke felhívta a figyelmet, hogy egyre több tagállami politikus mondja azt, hogy ha Magyarország nem tartja be az uniós elveket, akkor szembe kell néznie egy uniós eljárással. A jelentéstervezet nem a magyar választásokkal foglalkozik, nem kérdőjelezi meg azok eredményét, nem avatkozik be a magyar belpolitikába, mindössze felsorolja azokat a jogállamisággal kapcsolatos problémákat, amelyeket a kormány az utóbbi években „előállított” – fogalmazott az EP-képviselő.
    
Kijelentette: nem lehet valaki úgy az Európai Unió tagja, hogy tagadja azokat az értékeket és normákat, amikre ez a politikai szövetség épül. Az országot nem az Európai Unió, hanem a magyar kormány politikája fenyegeti – értékelt Niedermüller Péter.
    
Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) készülő, csütörtökön bemutatott különjelentés tervezetében súlyosan bírálják a magyarországi jogállamisági helyzetet. A Judith Sargentini zöldpárti jelentéstevő által bemutatott tervezet szerint Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása.

(MTI)