Amellett, hogy fenntartjuk az Ukrajna iránti barátságot és feltétlen elköteleződést, a leghatározottabban ki fogunk állni minden olyan törekvéssel szemben, amely a kárpátaljai magyarok élet- és érvényesülési lehetőségeit, magyarként való megmaradását korlátozzák, vagy korlátozással fenyegetik – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára Beregszászon, a március 15-i megemlékezésen.

Fotó: mti, nemes jános
Fotó: MTI, Nemes János

A város központjában álló Petőfi-szobornál tartott ünnepi rendezvényen Magyar Levente hangsúlyozta: „azok közé a népek közé tartozunk, amelyek számára a régmúlt dicsőséges eseményei nemcsak emlék, nemcsak piros betűs ünnep a kalendáriumban, amelyekről illik és meg kell emlékezni, hanem olyan események, amelyek a mai körülmények között is aktuális üzeneteket hordoznak számunkra, és amelyekből igyekeznünk kell minden alkalommal erőt meríteni a ma küzdelmeihez.”
    
A kárpátaljai magyarságot illetően ez különösen aktuális, hiszen nincsen a magyar nemzetnek még egy olyan része, amelyik annyi kihívással és nehézséggel nézne szembe, mint a kárpátaljai magyarság – tette hozzá.
    
Közölte, a magyar kormány idén tovább folytatja a tavaly beindított gazdaságfejlesztési programot, amelynek keretében 2016-ban kétmilliárd forintból több mint ezer kárpátaljai magyar vállalkozó részesült támogatásban.
    
A mai napon elindítunk egy 20 milliárd forintos programot, vagyis 2017-ben 70 millió eurónyi magyar költségvetési támogatás és kedvezményes hitel érkezhet azzal a céllal Kárpátaljára, hogy az itteni vállalkozásokat elsősorban az ipar és a mezőgazdaság területén érdemben segítsük, olyan vállalkozásokat hozzunk létre közösen, amelyek ezerszám fognak munkahelyet kínálni az itt élőknek, ezerszám tudnak majd az itt élő családoknak perspektívát kínálni, mutatva, hogy van boldogulás, van magyar jövő Kárpátalján – fejtette ki Magyar Levente. 
    
Megjegyezte: a gazdaságfejlesztési program sok tízezer, a mezőgazdaság területén tevékenykedő olyan embernek kínálhat piacot, akik nap mint nap küzdenek, azért hogy a felszínen maradjanak. 
    
Ez óriási lehetőség, amellyel Kárpátaljai soha korábban nem szembesült – mondta.
    
Az államtitkár emellett kijelentette: „Folyamatosan őrködnünk kell afölött, hogy a megszerzett jogainkat ne korlátozzák, mert erre folyamatosan történnek kísérletek”. 
    
Kifejtette: miközben a magyar kormány Ukrajna iránti szolidaritása töretlen, ami kifejeződik a vízummentesség kérdésében is, és miközben fenntartja az Ukrajna iránti barátságot és feltétlen elköteleződést, a leghatározottabban ki fog állni minden olyan törekvéssel szemben, amelyek a kárpátaljai magyarok életlehetőségeit, érvényesülési lehetőségeit, magyarként való megmaradását korlátozza vagy korlátozással fenyegeti.
    
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője a 169 évvel ezelőtti magyar forradalmi események és az Ukrajnában jelenleg zajló folyamatok között párhuzamot vonva azt emelte ki, hogy nem lehet egy soknemzetiségű országban a stabilitást és belső biztonságot megteremteni, ha nem biztosítják az ott élő nemzeti kisebbségek jogait. 
    
Emiatt érthetetlenek számunkra azok a tervezett intézkedések, amelyek a háború sújtotta, belső gondokkal küszködő Ukrajnában megpróbálják visszavonni, szűkíteni a meglévő jogainkat – mondta.

Rámutatott: a kárpátaljai magyarság kiáll anyanyelvű oktatási és nyelvi jogainak megvédése mellett, és kiáll amellett, hogy legyen joga a kettős állampolgársághoz. Ennek kapcsán bejelentette, hogy több mint 60 ezer aláírás gyűlt össze a kárpátaljai magyarság szerzett jogainak megóvása érdekében, hála a magyar szervezetek és történelmi egyházak összefogásának.
    
Szalipszki Endre, Magyarország beregszászi konzulátusának főkonzulja felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek a nemzeti ünnep alkalmából a határon túli magyarokhoz címzett levelét.

MTI