A Magyar Szolidaritás Mozgalom is a változás egyetlen jelöltjét támogatja. Együttműködési megállapodást írunk alá Székely Sándorral, a Szolidaritás vezetőjével. #VegyükVisszaBudapestet

Gepostet von Karácsony Gergely am Montag, 23. September 2019
Hirdetés

Közös fővárosi sajtótájékoztatójukon Karácsony Gergely úgy méltatta a Magyar Szolidaritás Mozgalmat, hogy az egyfajta hidat képez a szakszervezetek, a civil társadalom és a változást akaró pártok között.

A politikus a megállapodásról azt mondta, hogy egy szabad, szolidáris és zöld Budapest létrehozására szövetkeztek.

„Hamarosan kezdődik a fűtési szezon, és persze jön a választás is. És amikor jön a választás, akkor a kormány mindig csepegtet valamit a népnek, mintegy alattvalói kegyként (sic!), hogy hátha aztán rájuk fognak szavazni”

– bölcselkedett Karácsony Gergely, aki ezután saját ígéretei felsorolásába kezdett bele.

A hétvégén bemutatott főpolgármester-jelölti programjának egyes pontjaira visszautalva emlékeztetett, hogy a fűtési szezon idejére legalább húszezer forintos támogatást ígért a nyugdíjasoknak és a rászoruló kisgyermekes családoknak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ingyenes tömegközlekedést ígért a 14 éven aluli gyermekek, valamint a regisztrált álláskeresők számára. Egyúttal felidézte, hogy főpolgármesterként tovább akarja folytatni a panelházak felújítását.

Karácsony elmondta, nagyon büszke a civil szervezetek támogatására:

„Büszke vagyok arra, hogy a zöld civil szervezetek ajánlásait egyedüliként én vállaltam főpolgármester-jelöltként, és különösen büszke vagyok arra, hogy régi harcostársaimmal, a szolidáris (sic!) mozgalom tagjaival közösen indulhatunk el október 13-i választási küzdelemért.”

Székely Sándor hangsúlyozta, hogy a két ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson is Karácsony Gergelyt támogatták. Szavai szerint bizonyos szempontból azok a választások nehezebbek voltak, mert ott „érdemi és komoly ellenfelek voltak, akiknek valamilyen elképzelésük volt a városról”. Tarlós István főpolgármester azonban a kormánypárt embere, aki semmit nem csinál Budapesttel, nincsenek jogkörei, azt teszi, amit mondanak neki – fogalmazott a független országgyűlési képviselő.

Karácsony Gergelyt kérdezték arról, hogy vasárnapi programbemutatóját egy letakart lajstromszámú csónakról bejátszott cirkuszi zenével zavarták meg ismeretlenek. A főpolgármester-jelölt annyiban pontosított, hogy próbálták megzavarni, de nem sikerült nekik. Eközben „egyfajta zenei aláfestéssel” bemutatták, hogy miben különbözik a budapestiek és a Fidesz világa – mondta. A budapestiek világa arról szól, hogy programot hirdetnek, elmondják, hogy mit akarnak, míg a Fideszé arról, hogy nem mondanak semmit a terveikről, de másokba megpróbálják belefojtani a szót – jelentette ki.

Elmondta, hogy az ügyben nem ők, hanem Tokody Marcell, a Jobbik politikusa tett feljelentést. Karácsony Gergely hozzátette, az ismeretlenek nyilvánvalóan jogszabályt sértettek, amikor letakarták a lajstromszámot.

A főpolgármester-jelöltet kérdezték arról, hogy Tarlós István szerint betarthatatlanok a választási ígéretei. Az ellenzéki politikus válaszában állította, hogy a programjában foglalt ígéretek mind megvalósíthatóak. Hangsúlyozta, néhányhoz, például a 14 év alattiak tömegközlekedési kedvezményéhez azonban jogalkotói támogatásra is szüksége van.

Felhívta a figyelmet, hogy a rezsitámogatás 2012-ig működött Budapesten, a csepeli parkerdő terve pedig a főváros által hivatalosan elfogadott dokumentumokban is szerepel. Megjegyezte, a kórházakkal kapcsolatban csak annyi vállalást tett, hogy a főváros megpróbálja visszakapni ezeket az intézményeket.

Újabb kérdésre leszögezte, bár főpolgármester-jelöltként nem szakértője a menekültek betelepítésének, de magánemberként sem a betelepítési kvótákkal, sem a befogadást elutasító országok megbüntetésével nem ért egyet.

Magyarországon azonban sokkal nagyobb veszélyt jelent, hogy azért veszítünk forrásokat, mert a kormány „általában véve lábbal tiporja az alkotmányos jogokat, a jogállamot és a demokráciát” és képtelen vállalni azokat az antikorrupciós garanciákat, amelyeket a legtöbb uniós tagállam vállal – tette hozzá.

Kérdezték Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum vezetőjének javaslatáról, amelynek alapján ha uniós döntés születik a betelepítésről, akkor az azt elutasító államok eladhatnák más országoknak a kvótájukat. Karácsony Gergely azzal tért ki a válasz elől, hogy nem ismeri pontosan az elképzelést.

Faggatták arról is, hogy a szeptember eleji 51 millió forintról hogyan nőhetett mostanra mintegy kétmilliárd forintra Zugló számlaegyenlege. A XIV. kerületi polgármester azt mondta, az önkormányzatok a helyi adókból időnként jelentős összegekhez jutnak. Megjegyezte, hogy október 10-én például mintegy ötmilliárd forintnyi, az iparűzési adóból származó bevételt várnak a fővárostól.

Szembesítették azzal, hogy a közelmúltban a szocialista Horváth Csabával együtt bírálták az Örs vezér téren elmaradt fejlesztéseket, de – a kérdező szerint – ezek a területek a zuglói önkormányzathoz tartoznak. Karácsony Gergely azt felelte, hogy az aluljáró akadálymentesítéséről volt szó, ami fővárosi terület, illetve említették az egyik nagyáruház előtti térséget is, ami szintén budapesti kezelésben van.