Lázár János úgy fogalmazott, a következő napokban életre hívnak egy munkacsoportot a megyei jogú város műszaki szakembereivel és politikai döntéshozóival, akikkel közösen vizsgálják meg, hogyan teljesülhet a „legfontosabb cél”. Leszögezte, a miskolci polgármesterrel egyetértenek abban: a legfontosabb, hogy a barlangfürdő minél hamarabb újra megnyithasson.

Hirdetés

A miniszter közölte, a tűzvédelmi vizsgálat és a tárgyalás a biztosítótársasággal még folyamatban van.

Kiemelte, a kár nemcsak az épületben óriási, hanem a Miskolcra irányuló turizmusban is, azokat is érinti, akik a turizmusból élnek. A barlangfürdőnek mintegy 300 ezres a látogatottsága, ami azt jelenti, hogy egy profitábilis, jól működő, a helyiek és az ország megelégedésére szolgáló létesítmény volt – mondta.

Lázár János hangsúlyozta, a legfontosabb az, hogy emberélet nem került veszélybe, de az épületben hatalmas, többmilliárdos nagyságrendű a kár.

„Először is vissza kell állítani minden eredeti funkciót és a legrövidebb határidőn belül meg kell nyitni a fürdőt” – jelentette ki.

Hozzátette, ha pedig már építkeznek, akkor meg kell vizsgálni azt is, hogy melyek azok az új lépések, amelyek növelhetik a fürdő kapacitását.

Korábban írtuk

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010 óta stratégiai szövetségesének tekinti Miskolcot és polgárait. 2015-ben szerződést kötöttek a megyei jogú várossal, ez 342 milliárd forintos támogatásról szólt. Ebből több mint 300 milliárd forint értékű a beruházás, ezek közül az egyik legfontosabb a Miskolc-Kassa autópálya, amely mintegy 260 milliárd forint értékben valósult meg.

Lázár János úgy fogalmazott: a kormány Miskolcra lehetőségként tekint az ország szempontjából, és van „készség és képesség” a gazdasági fejlődésre a megyeszékhelyen.

Elmondta azt is, hogy az ott és a megyében élők a jövedelemtermelő képesség szempontjából még felzárkóztatásra szorulnak, számukra lehetőséget kell teremteni fejlesztések létrehozásával.

Lázár János kijelentette, együttműködést ajánl a kormány annak érdekében, hogy egy fiatalnak ne kelljen Miskolcról elmennie azért, hogy képes legyen az életét felépíteni.

Erről megállapodást kívánnak kötni, amelybe belefoglalják a következő öt év elvégzendő feladatait – tette hozzá. Példaként említette a város közepén lévő, a Diósgyőri Acélművek egykori, mintegy 100 hektáros ipari területeit. Ha ezek minél előbb önkormányzati vagy állami kezelésbe kerülnek, akkor a város javát szolgálhatják innovatív gazdasági tevékenység, vagy szolgáltatás és lakhatás céljára – közölte a miniszter.

Tóth-Szántai József (Pont Mi Egyesület-Fidesz-KDNP) polgármester a barlangfürdő előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, nagy terveik vannak az elkövetkezendő öt évre.

Arra kérte Lázár Jánost, hogy legyen a mentora a „Miskolc, a Bükk városa” nevű programnak, és a kormányzaton belül kísérje azt végig.