Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány az ország szén-dioxid csökkentési céljainak elérése érdekében támogatja a közlekedési szektor klímabarátabbá válását és az elektromos járművek terjedését. Ennek köszönhetően a hazai zöld rendszámos autók száma 2020 májusában elérte a 20 ezret, mára pedig már az 56 ezret is meghaladta, és ezek több mint fele tisztán elektromos. A városokban időnként tapasztalható magas légszennyezettségre megoldást jelenthet a kerékpárok terjedése, mivel segítségükkel csökkenteni lehet a közlekedésből származó káros anyag mennyiségét. Ezért a kormány a régióban az elsők között hirdetett meg elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlását támogató programot, melynek első szakaszában közel 6900 e-bike beszerzéséhez járult hozzá.

Hirdetés

A pályázat második szakasza a pályázati forrás kimerülése miatt lezárult, így április óta a rendelkezésre álló idő kevesebb mint fele alatt összesen 7208 elektromos rásegítésű (3697 pedálszenzoros és 3511 nyomatékszenzoros) kerékpár vásárlásához nyújtott támogatást a program, a legtöbben Budapestről, Pest, illetve Hajdú-Bihar megyéből igényeltek támogatást.

A pályázat keretében a pedelecek bruttó vételárának felét, de hajtási rendszertől függően legfeljebb 100 ezer, illetve 180 ezer forint támogatási igényt nyújthattak be a magyarországi lakóhellyel és magyar adóazonosító jellel rendelkezők, fejenként legfeljebb egy pedelec kerékpárra. A sikeres beadáshoz nem volt szükség munkáltatói igazolásra, így például kismamák, nyugdíjasok és egyetemisták is igényelhettek támogatást és térhetnek át egy környezetkímélőbb és egészségesebb közlekedési módra.

Korábban írtuk