Az emberek kifosztásának megakadályozását szolgálja a kormánypártok következő jogalkotási javaslata, amely a hitelkárosultak ingatlanjának árverezési gyakorlatát érintené – közölte sajtótájékoztatóján a Fidesz-frakció helyettes vezetője. 

Fotó: mti, archív, illusztráció

Németh Szilárd méltánytalannak nevezte a bankok és követeléskezelők gyakorlatát, amely szerint az árverezésen az ingatlan akár az értékének 50 százalékáért is elvihető valakitől, de azt is, hogy a folyamat két fordulóban, akár 120 nap alatt lezárulhat. 
    
Emlékeztetett: az első fordulóban az ingatlant az értékének 70, ha pedig nem talál gazdára, akkor a második körben 50 százalékán bocsátják árverezésre. Felháborítónak tartotta, hogy aki így veszíti el a lakását, annak akár a folyamat végén is maradhat még hiteltartozása.
    
Hangsúlyozta: a hiteleket fizetni kell, de a bajba jutottakkal nem lehet megtenni, hogy mindenüket elvegyék. Felvetődik a kérdés, hogy a bank körültekintően járt-e el akkor, amikor hitelt adott valakinek – fogalmazott. 
    
Hozzátette: a Fidesz és a KDNP szociális munkacsoportja hamarosan megoldási javaslatot kínál erre. 
    
Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a parlamenti eheti bizottsági munkájával kapcsolatban elmondta: a gazdasági bizottság második alkalommal tesz kísérletet a metróbotrány érintettjeinek meghallgatására. Mint mondta, Horváth Csaba és Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettesek, valamint Gy. Németh Erzsébet, az akkori fővárosi MSZP-frakció vezetőjét várják a testület elé. 
    
Kijelentette: a metróbotránnyal kapcsolatban egyre megdöbbentőbb információk látnak napvilágot, az arról szóló jelentés utal arra, hogy tiltott pártfinanszírozás is megvalósulhatott, és a metrópénzek egy része az MSZP pártkasszájában is landolhatott. 
    
Németh Szilárd a nemzetbiztonsági bizottság munkájáról szólva elmondta: a legfontosabb kérdés a titkosszolgálatok szerint továbbra is az illegális bevándorlás problémája. 
    
Növekszik a határátlépési próbálkozások száma, ezért fontosnak nevezte a határvédelem megerősítését mind a jogi védelem, mind a műszaki határzár esetében. 
    
Szólt Szél Bernadett (LMP) a nemzetbiztonsági bizottsághoz benyújtott javaslatáról is, amelyben az ellenzéki képviselő orosz befolyásszerzés vizsgálata érdekében albizottság felállítását kezdeményezte. Németh Szilárd hozzátette: amikor a képviselőnek meg kellett volna védenie a kezdeményezését a bizottság előtt, nem jelent meg az ülésen. Hozzátette: Szél Bernadett ezen kérdéseit minden alkalommal felteszi és azokra nemleges választ kap, „úgy látszik, a tényeket nem akarja tudomásul venni”, albizottságra ezért szerinte nincs szükség. 
    
A multinacionális vállalatok egyes országokba szállított eltérő minőségű termékeit érintő kérdésre Halász János azt mondta: a visegrádi négyek is összefogtak a kérdésben, ami európai szintre emelheti azt. Fontos csata lesz – mondta -, amiben, ha szükséges, akkor parlamenti eszközökkel is fellép a kormányoldal. 
    
Az unión belüli határellenőrzést érintő kérdésre Németh Szilárd úgy felelt: a Fidesz nem tudja támogatni az abban meglévő kettős mércét. Hangsúlyozta: nem az uniós polgárokat kellene megállítani a határon, hanem az illegális bevándorlókat. 
    
Az Európai Parlamentben zajlott hétfői, Magyarországot érintő migrációval kapcsolatos meghallgatásról azt mondta: a képlet egyértelmű, „Soros-finanszírozású nemzetközi szervezetek feljelentenek, bepanaszolnak”, majd a szocialista, liberális, zöldpárti politikusok elítélik az országot, mert Magyarország azt képviseli, hogy az illegális bevándorlókat a határon kell megállítani, a határokat pedig meg kell védeni. Megjegyezte: megvan a haszna annak, hogy az európai határokat is védjük. 
    
Az ügynökkérdésről szóló felvetést úgy kommentálta: valóban a Fidesz-KDNP-t érinti leginkább a kérdés, hiszen tagjaik közül figyelték meg a legtöbb embert. Hozzátette: az akták szabadon kutathatók, semmilyen intézkedésre nincs szükség. Azzal pedig, hogy „az egészet nem borítják ki a földre”, a kommunista rendszer áldozatait védik – tette hozzá.

MTI