– Amikor ezen célokat kitűzzük, valójában életünk legnagyobb kihívására készülünk – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, már a jövő évi költségvetésnek is a valóságra kell épülnie.

Orbán Viktor hangsúlyozta, még az idén meg kell tenni minden olyan lépést, amely a gazdaság 2011-es beindításához szükséges. Ez szerinte, hasonlóan az új alkotmányhoz, csak nagy harcban fog sikerülni.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az államreform eddigi intézkedéseiről beszélt a találkozón. A kormányfőhelyettes elmondta, hogy az első lépés az új minisztériumi struktúra kialakítása volt, második lépésben pedig a megyei kormányhivatalok létrehozására kerül sor, amivel létrejön az állami koordináció a szervezetek között. A kormányszerkezet átalakítása kapcsán hangsúlyozta, a tárcák számának csökkentésével nem a központosítás volt a cél, hanem a decentralizáció, így most a miniszterek kötelezettsége, hogy egyensúlyt teremtsenek a korábban többször ütköző szakpolitikai ágazati érdekek között.

Navracsics Tibor elmondta azt is, hogy egy éven belül létrejöhet az államigazgatás régi-új szintje – a járásoké.