Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) megújult székházát és új szolgáltatóházát bemutató sajtótájékoztatón az MVGYOSZ székházában 2024. április 24-én
Hirdetés

Fülöp Attila a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) megújult székházát és új szolgáltatóházát bemutató sajtótájékoztatón kiemelte: a Lechner Ödön tervei alapján készült Sipeki-villa épülete immár 80 éve szolgálja a magyar vakok és gyengénlátók életminőségének javítását. A Hermina úti székház a magyar kormány mintegy 3,5 milliárd forint támogatásával újult meg.

Áprilistól elindultak az olyan személyesen igénybe vehető szolgáltatások a látássérültek számára, mint a segédeszközbolt, -kölcsönzés és -szerviz, könyvtár és vakvezetőkutya kiképzés – tette hozzá.

Az államtitkár közölte, hogy az MVGYOSZ az idén is számíthat működéséhez állami támogatásra. Hozzátette: az elmúlt négy Fidesz-KDNP kormányzati ciklusban megháromszorozták a fogyatékossággal élők érdekvédelmi szervezeteinek támogatására biztosított összeget.

Az MTI-nek elmondta: ez összességében több mint 1,5 milliárd forint, amelyből az MVGYOSZ az idén 315 millió forint támogatást kap a működésére.

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke kiemelte: a szövetség az ország egész területén élő látássérült embereknek biztosítja szolgáltatásait, ezért fontos szerepe van a közéletben és a látássérült emberek megsegítésében. Elmondta: az 1905-ben épült szecessziós villa felújításának terve a kormány támogatásával a szövetség alapításának századik évfordulóján, 2018-ban merült fel. A székház megújulása mellett egy új szolgáltatóközpont is felépült a villaépület mögött – emelte ki.

Korábban írtuk

Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára az MTI-nek elmondta: fontos, hogy az elsősorban helyi közösségek építésével foglalkozó önkormányzatok megtalálják azokat az civil szervezeteket, közösségeket, amelyek a településen a fogyatékossággal élők segítésével, támogatásával foglalkoznak. Ennek jó példája látható ezúttal – mondta.

Hozzátette: a kormányzat kiemelten figyel ezekre a civil szervezetekre, és kiemelten támogatja, hogy a fogyatékossággal élőket mindennapjaikban segítsék. Az eseményen bemutatott vakvezető kutyákról szólva elmondta: fontos a kutyák kiválasztása, képzése, a gazdák megtalálása, és, hogy ezen a módon is segítsék a látássérülteket.

A székházat és az új, 650 négyzetméteres multifunkciós szolgáltatóházat Nagyné Berke Mónika, a szövetség szolgáltatásvezetője mutatta be. Elmondta: a szolgáltatóházban helyet kapott egy rendezvényterem, a könyvtár, a Braille-nyomda, a tankönyvellátó csoport az akadálymentes tankönyvek előkészítésére, a segédeszközbolt és -szerviz, az ügyfélszolgálat és a Távszem szolgáltatás, amely távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára. Emellett már az épület is igénybe vehető rendezvényekre, villasétákra – tette hozzá.

Borbély Ádám önkormányzati képviselő, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke elmondta, hogy üdvözlik az épület átadását, és hogy ilyen körülmények között szolgálja ezt a nemes ügyet, emellett beszélt a környező épületek, területek megújulásáról is.