Fotó: ShutterStock.com/ID1974
Hirdetés

Peszkov egy újságírói a kérdésre válaszolt, amely azt firtatta, hogy a magyar-orosz hosszú távú gázszállítási megállapodás nem az Ukrajnára való nyomásgyakorlás-e.

„Nem, ez nem így van. Oroszország a gázt sohasem használta, nem használja és nem szándékozik arra használni, hogy bárkit is megbüntessen” – mondta.

Ismételten kifejezte Oroszország készségét arra, hogy szükség esetén felújítsa a közvetlen gázeladást Ukrajnának. Hangsúlyozta, hogy a Gazprom szállításairól megkötött megállapodás, amelynek értelmében a gáz Ukrajna kikerülésével érkezik majd Magyarországra, senki érdekeit nem sérti, Kijevnek pedig nincs joga beavatkozni Moszkva és Budapest kétoldalú viszonyának ebbe az aspektusába.

„Hosszú távú szerződésről van szó, amely a gáz megbízható, kiszámítható, ütemes szállítását garantálja Magyarországra, garantált, gazdaságilag előnyös útvonalakon. Itt senki jogai sem sérülnek. Nem sérülnek a nemzetközi kereskedelem normái. És aligha jogosult bármely ország, beleértve Ukrajnát is, beavatkozni az orosz-magyar kapcsolatoknak ebbe az aspektusába” – fogalmazott a Kreml szóvivője.

Korábban írtuk

A szóvivő úgy vélekedett, hogy a magyar-orosz gázmegállapodás ellen tett ukrán lépések Oroszország részéről nem követelnek meg ellenintézkedéseket. (Az ukrán külügyminisztérium hétfőn kezdeményezte az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, és jelezte, hogy az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.)

„Oroszország az egész európai kontinens energiabiztonságának abszolút és vitathatatlan kezese volt, és marad ” – mondta a Kreml képviselője azt az állítást kommentálva, amely szerint a Moszkva és Budapest közötti gázszerződés Ukrajna ellen irányul.

Peszkov megismételte, hogy a Kreml figyelemmel kíséri az európai gázárak alakulását, a Gazprom orosz gázipari vállalat pedig eközben teljesíti szállítási kötelezettségeit, és kész újabb szerződéseket kötni. A szóvivő szerint a gáz árát objektív tényezők befolyásolják, és a tőzsde csak részben képes „kielégíteni az ütemes fejlődés igényeit”.

Az európai gáz tőzsdei ára kedden először haladta meg az ezer köbméterenkénti ezer dollárt. Szakértői előrejelzések szerint az ár tovább növekedhet.