Az irodával elsőként valósul meg ilyen jellegű tanácsadó-pont egy önkormányzat és egy szakmai szervezet kooperációjaként. Ezzel talán példaértékű kezdeményezéssé is válhat, amely az önkormányzatokat hasonló jellegű lakossági irodák megnyitására biztatja.

Az iroda a működésében is újszerű lesz. A 886 lakásos Faluház a közelmúltban esett át nagyszabású komplex energiahatékonysági felújításon. Ahhoz, hogy a lakók élni tudjanak az új hőszigetelés, vagy az új hőszigetelő ablakok adta lehetőségekkel, elengedhetetlen, hogy megkapják a szükséges tanácsokat és további takarékossági tippeket.

Milyen témákkal foglalkozik az Iroda?

– a Faluház példáján keresztül népszerűsíti az energiahatékonyságot növelő programokat,

– ismerteti az Önkormányzati és egyéb pályázatokat (hozzáférhetők lesznek a beadásukhoz szükséges űrlapok is),

– a kerület energiahatékonyság, megújuló energia és egyéb környezetbarát szolgáltatást végző vállalkozóiról adatbázist készít és az érdeklődőknek bemutatja,

– tanácsot ad a társasházak, lakásszövetkezetek (lakóközösségek) részére az energiahatékonysággal összefüggő pályázatokról,

– praktikus információk átadásával segíti a környezettudatos életmód népszerűsítését, elterjedését.

Az Iroda egyrészt a nemrégiben felújított Faluház lakóinak nyújt személyes tanácsadást, a háztartási energiatakarékosság témájában. Például, hogyan használják a radiátoron elhelyezett hőmérsékletszabályozót, hogyan szellőztessenek, vagy hogyan mérsékelhetik az energiaszámláikat az itt élők. Természetesen nem csak a Faluház lakói, hanem valamennyi óbudai, sőt budapesti panelben és társasházban lakó kaphat itt hasznos és ingyenes tanácsot.

A budapesti társasházak közös képviselői, illetve a lakásszövetkezeti munkatársak arra az egyszerű kérdésre kaphatnak majd választ: hogyan és miért fogjanak bele társasházuk felújításába? Hogy ne csupán elérhetőek legyenek az információk, de a közös képviselők kedvet is kapjanak a szükséges beruházások elindításához, a felújítás fázisairól szervezett, tematikus előadásokat is tart majd az Iroda – a jövő év elejétől. Itt sok más hasznos tény és adat mellett az alkalmazott épületenergetikai technológiák, a gazdasági és jogszabályi háttér kerül majd bemutatásra.

Mindezeken túl az óbudai közép-, és általános iskolák számára is érdekes lehet a helyszín, hiszen az Irodában megtartott egy-egy rendhagyó környezetismeret órán a megújuló energiák hasznosításával, vagy éppen az energiahatékonyság, és az energiatakarékosság témájával ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Az iroda a nemzetközi Staccato projekt támogatásában valósult meg. A projektről a www.faluhaz.eu oldalon olvashat bővebben.

Az Iroda minden kedden 9.00 és 18.00 óra között tart nyitva, ezen túl pedig az info@faluhaz.eu email címen, illetve a 06/1 244 8247 és a 06/1 244 8248 telefonszámokon lehet kapcsolatba lépni a tanácsadókkal.

A Staccato projekt, illetve a Faluház Mintaprojekt kommunikációs partnere az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ. A tanácsadást az Energiaklub megbízásából az Ökoszolgálat Alapítvány munkatársai végzik.

A megnyitón köszöntőt mondott és az irodát megnyitotta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat részéről Puskás Péter, alpolgármester, illetve a szakmai partner, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ részéről Csikai Mária, tanácsadó.