A program az elmúlt időszakban számos magyar szakképzési szereplő számára is lehetővé tette az európai tapasztalatcserét, gyakorlatokat, tanulmányutakat, közös fejlesztéseket, különböző innovatív gyakorlatok meghonosítását.

Az idén 15 éves Leonardo da Vinci program, amelyben Magyarország 1997-től vesz részt, mind a hazai, mind az európai szintű szakképzésben meghatározó jelentőséggel bír. Célja, hogy hozzájáruljon a munkavállalói esélyek növeléséhez és az európai munkaerőpiacon való érvényesüléshez, ugyanakkor támogassa a szakképzési rendszerek és intézmények minőségének javítását, az innovációt.

A mobilitásoknak, azaz a külföldi szakmai gyakorlatoknak vagy a tanulmányutaknak nagy szerepe van a szakképzés vonzerejének növelésében, személyre szabott, gyakorlati formában segítik a résztvevők készségeinek fejlesztését. A partnerségek célja az egymástól tanulás, melynek eredménye lehet például egy tanulmány, honlap, konferencia vagy képzési anyag. Az innovációtranszfer más országban már alkalmazott, innovatív szakképzési megoldások (pl. tananyagok, módszerek) átvételét és a hazai szakképzési rendszerbe való beépítését jelenti.

A Leonardo da Vinci programot az Európai Bizottság 1995-ben indította útjára, Magyarország 1997-ben csatlakozott teljes jogú tagként. 2010-ben már a 6 millió eurót is elérte a nyertes pályázók között szétosztható támogatás, az eltelt években mintegy 1500 projekt megvalósítására 47 millió eurót fordítottak, és több mint 18 ezer kiutazás valósult meg a program keretében. A mobilitási pályázatok esetében ma már évente 130-150 nyertes intézménnyel számolhatunk, és több mint 1600-1800 (kísérőkkel együtt 2000) főt mozgat meg a program a magyar szakképzésben. Az innovációs pályázattípusban az eltelt 13 év alatt Magyarországon csaknem 100 projekt megvalósítására került sor.

15 év távlatában a Leonardo da Vinci program szakmailag is komoly fejlődésen ment keresztül. Egy Leonardo szakmai gyakorlat ma már komplex pedagógiai eszköz, amely hatékonyan egészíti ki a hazai oktatási rendszert gyakorlati oldalról olyan járulékos elemekkel is, mint az idegennyelv-ismeret és a kommunikációs készségek fejlesztése, az interkulturális kompetenciák javulása, a tanulás iránti motiváltság erősödése vagy a tanult szakma szeretete. Az innovációs pályázatok esetében elmondható, hogy a projektek sok esetben olyan módszerekkel és eljárásokkal gazdagították a hazai szakképzési rendszert, amelyek valóban hiányterületnek számítottak.

A november 23-i ünnepi konferencia központi témája, hogy az eredmények hogyan épülnek be a részt vevő intézmények mindennapjaiba, illetve a tágabb szakképzési környezetbe. A több mint 150 résztvevő között volt és jelenlegi pályázók, szakértők egyaránt megjelentek, és a visszatekintés mellett a programban rejlő hosszú távú lehetőségeket is megvitatták.

A konferencia alkalmából jelent meg az a kötet is, mely néhány igazán sikeres projektet idéz fel az elmúlt 15 évből: az olvasók megtudhatják, hogyan lehet hátrányos helyzetű fiatalok esélyein javítani a külföldi szakmai gyakorlatok segítségével, néhány tanulmányút hogyan eredményezhet egy közös fejlesztésű, európai belső pénzügyi ellenőrzési tananyagot, dél-alföldi lovas oktatók hogyan teszik gyakorlatorientálttá a képzéseiket francia mintára, mire jók egy szakmai út tapasztalatai a szakmunkásversenyekre való felkészülésben, jót jelent-e, ha Gordon Ramsay séfjei nem ordítanak a magyar gyakornokkal, hogyan segíthet egy jó példákat tartalmazó kézikönyv a távmunka bevezetését fontolgató munkáltatóknak, hogyan teheti egy ökoiskola még környezettudatosabbá a képzését, mennyit ér egy Leonardo gyakorlat a CV-ben, tanulható-e a tejfeldolgozás on-line módszerekkel vagy éppen hogyan lehet bevonni az időseket saját jövőjük tervezésébe.

(A kötet itt elérhető: http://www.tpf.hu/pages/books/index.php?page_id=35&books_id=226)