Böröndi Gábor a harcászati bemutató után megtartott sajtótájékoztatón közölte: Magyarország határozottan támogatja az európai védelmi ipari bázis megerősítését és a válságkezelési kapacitás növelését, annak érdekében, hogy Európa megfeleljen a változó biztonsági környezet kihívásainak.

Hirdetés

A most lezárult, Brave Warrior 2024 elnevezésű hadgyakorlat „dinamikus bemutatóján” az uniós országok vezérkari főnökein kívül részt vettek Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Albánia vezérkari főnökei, illetve Észak-Macedónia katonai képviselője.

A vezérezredes hangsúlyozta: a többnemzetiségű, a magyar katonákon kívül horvát, román, szlovák és szlovén egységek részvételével lezajlott gyakorlat kritikus lépést jelent a közös védelmi képességek fejlesztése, illetve a jövőbeli válságkezelési műveletek előmozdítása terén, a béke és stabilitás előmozdítására irányul.

A részt vevő országok közös harccsoportot alkotva mutatták be a különböző taktikai tervezési, éleslövészeti képességeket, a légvédelmi integrációt, valamint a szállítási és evakuációs műveletek végrehajtását – sorolta.

Korábban írtuk

Böröndi Gábor kiemelte, hogy az uniós polgárok biztonságának garantálása és gazdasági versenyképességünk fokozása érdekében közös válaszokat kell adni a biztonsági kihívásokra, mert a jelenlegi biztonsági helyzet összehangolt erőfeszítéseket kíván.

Robert Brieger tábornok, az EU Katonai Bizottságának osztrák elnöke a bemutatott gyakorlattal kapcsolatban elmondta, hogy a forgatókönyv uniós polgárok – uniós választási tanácsadók – katonai evakuálását modellezi egy Európai Unió területén kívül eső, politikailag instabil országban.

A bemutatott felvételekre kitérve kifejtette, hogy azok az EU-s tagállamok részt vevő egységei, konkrétan a magyar, a román és a szlovák gyalogsági és felderítő csapatok közreműködésével készültek; a gyakorlat tervezését, szervezését és vezetését olasz, szlovén, horvát és görög munkatársak is támogatták szakmai hozzáértésükkel.

„Micsoda közös kötelezettségvállalás, amely megmutatja az Európai Unió fegyveres erőiben rejlő lehetőségeket!” – hangoztatta a tábornok.

Robert Brieger kiemelte, hogy a kiképzés részeként az EU Harccsoport 25 (EU BG 25) részét képező magyar lövészszázad teljesítményét értékelik.

Ez a század egyrészt erősíti az EU gyorsreagálású képességeit (EU RDC), és jelentős szerepet fog betölteni a közelgő LIVEX-en, az Európai Unió első, Németországban szervezett élő hadgyakorlatán idén novemberben és decemberben – tette hozzá.

Az EU Katonai Bizottságának osztrák elnöke közölte: jelenleg egy hiteles, teljes működési képességű közös európai haderő elérésének küszöbén állunk. Ehhez az EU gyorsreagálású képességeit úgy alakították ki, hogy nagyobb katonai autonómiát biztosítson a bevetési erők számára, amelyek ezáltal bármilyen, küszöbön álló válsághelyzet különböző forgatókönyveire is képesek legyenek gyorsan reagálni – ismertette.

A gyakorlat során bevetették a Gidrán harcjárművet, a Mistral légvédelmi fegyverrendszert, a TABC-77 román páncélozott harcjárművet, a BTR-80 páncélozott harcjárművet, az UH-60 Blackhowk helikoptert, a H-145-M többcélú helikoptert, H-225-M taktikai szállító helikoptert, a JAS-39 Gripen-vadászgépet és a Skylarc I-LEX felderítő drónt.

Bemutatták a honvédség újonnan beszerzett haditechnikai eszközeit is, a többi között a Leopard 2A7HU harckocsit, a PZH önjáró löveget, a Lynx KV-41 páncélozott harci járművet és a Polaris könnyű taktikai járművet.

Az EU Katonai Bizottsága az uniós tagállamok közötti katonai konzultáció és együttműködés fóruma, az európai külügyi szolgálat által irányított konfliktusmegelőzés és válságkezelés területén. A bizottság irányítja az unió összes katonai tevékenységét, különösen a közös biztonság és védelempolitika keretében végrehajtott missziók és műveletek, valamint a katonai képességek fejlesztésének vonatkozásában.