A Comenius Gimnázium épületénél 150-170 ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a magyar iskola átköltöztetése ellen a tavaly felújított szlovák gimnázium épületébe. A csendesen tiltakozó szülők, diákok és pedagógusok között ott volt a város polgármestere, valamint a megyei, járási és városi magyar képviselők is.

Az iskola épületét Reményik Sándor Templom és iskola című versének néhány sora díszítette. Récsei Róbert a petíciós bizottság elnöke, valamint Csonka Ákos a petíciós bizottság tagja rövid beszédében az iskola önállóságának megtartását méltatta.

Récsei elmondta: bár a helyzet nem rózsás, reméli, hogy a tiltakozás és a sajtónyilvánosság segíteni fogja ügyüket, amelyről a héten a kormányalelnöki hivatal és az oktatási tárca munkatársai is tájékozódtak a helyszínen.

Bár a 7500 lakosú felvidéki város lakóinak több mint a fele aláírta a Comenius Gimnázium átköltöztetését ellenző petíciót, s a város is javasolta, hogy támogatni fogja az intézményt, Nyitra megye közgyűlése nem járult hozzá ahhoz, hogy a magyar gimnázium eddigi épületében maradhasson.

A megye az intézkedés szükségességét azzal indokolta, hogy mindkét gimnáziumban évről évre csökken a diákok létszáma, s ezért egyre ráfizetésesebb a két épület fenntartása.

A májusban született döntés ellen aláírásgyűjtés indult, s a petíciót csaknem 4500-an írták alá. A petíció szervezői arra is figyelmeztettek, hogy az összevonás a magyarság szempontjából nemkívánatos folyamatot indíthat el, gyengítheti a magyar oktatást a régióban.

A tervek szerint a magyar Comenius Gimnázium jogalanyisága az új helyen is megmaradna.

(MTI)