A Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára mindezt annak kapcsán jelentette ki, hogy részt vett az Európai Unió belügyi tanácsának legutóbbi ülésén, ahol levetítettek egy videót arról, milyen támadásoknak vannak kitéve a Magyarország déli határát védő rendőrök a késekkel, lőfegyverekkel felfegyverzett illegális migránsoktól, akik a határkerítést ostromolják.

Hirdetés

A magyar határvédelem bizonyította, hogy működik, de akkor fogja egész Európát megvédeni, ha nem lehet megkerülni – tette hozzá. Ezt kellene tenni a bolgár és görög határnál is – fogalmazott.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy le akarták beszélni a magyar küldöttséget, hogy levetítsék a déli határnál készült videót, de mégis megnézték, ami után „döbbent csend” volt. Többen a telefonjukkal fotókat készítettek a jelenetekről, ahogy megdobálják a rendőröket, megpróbálják az autóikat létrával harcképtelenné tenni, lőfegyver van a kezükben, macseta és kések. Voltak, akik kérték, hogy küldjék el nekik a videót – tette hozzá.

Ami a déli határunkon történik arról az újságok nem írnak Nyugat-Európában, és ami nincs az újságokban, az a döntéshozók számára se létezik. Pedig – folytatta Rétvári Bence – a tanácskozáson azok ültek, akik a migrációs paktumot, majd később a krízisrendeletet megszavazták.

Azért is volt meghökkentő számukra a videó, mert „az ő felfogásuk szerint nem az a feladata a határvadászoknak, hogy megvédjék a határt, hanem az, hogy az illegális migránsoknak segítsenek a menekültügyi kérelmük benyújtásában” – mutatott rá az államtitkár.

Korábban írtuk

Vajon, azt képzelik, hogy miután megdobálták a rendőröket, azok odalépnek és azt mondják: Jó napot kívánok! Segíthetek a formanyomtatványát kitölteni? – vetette fel a politikus, aki szerint nem lehet ennél irreálisabb elvárásokat megfogalmazni és ezekről döntéseket hozni, miközben a valóság nem teremti meg azok alapját.

Brüsszelben jelenleg a migrációt szabályozó rendelet „felvizezése” zajlik, azaz keresik azokat a kivételeket, amelyek alapot adnak a befogadásra – mutatott rá Rétvári Bence. Hozzátette: abban bíznak, hogy először a közép-európai országok tudnak közös nevezőre jutni abban, hogy itt kell megerősíteni a külső határt.

Az államtitkár az M1 aktuális csatornának nyilatkozva, beszélt az önkormányzati törvény most napirenden lévő módosításáról. Annak parlamenti vitájával kapcsolatban elmondta, hogy meg kell őrizni az önkormányzatok biztonságos működését. Nem lehet egy település költségvetését és a tulajdonában lévő cégekét úgy elfogadni, hogy azok eleve hiánnyal, veszteséggel számolnak. Ha ez megtörténne, akkor a Kormányhivatalnak kellene csődbiztost kirendelni, aki feltárja a helyzetet és az odáig vezető okokat, majd segítenie kell visszaállítani a költségvetés egyensúlyi helyzetét.

A csődbiztos feladata később figyelni a rendeletalkotást, így is együttműködni az önkormányzatokkal. Egy ilyen módosító javaslatról tárgyal csütörtökön az illetékes bizottság és a jövő héten szavazhat róla a parlament – közölte a kormánypárti politikus.

„Mi támogatjuk ezt, mert csak biztonságos költségvetés mellett lehetnek biztonságosak a közszolgáltatások, mint a tömegközlekedés, vagy a szociális és más ellátások” – fogalmazott Rétvári Bence.