Remélhetőleg oldódik hazánkban a vakcinák közötti megkülönböztetés, amit az emberek előítéletekre alapozva sokszor…

Posted by Emberi Erőforrások Minisztériuma on Saturday, January 23, 2021
Hirdetés

Az oltóanyagokkal kapcsolatos üzleti, politikai és presztízs érdekek nem fognak változni. Azok a vakcinák, amiket lekötött az Európai Unió, nem elégséges mennyiségűek, másrészt pedig nem számítható ki pontosan a szállításuk. Nyilvánvalóan ez az oltási tervet alapvetően befolyásolja – mondta Kásler Miklós a hazánkba érkező vakcina-szállítmányokról.


Rámutatott, hogy rengeteg téves információ is kering az emberek között az oltóanyagokról, ami érthetően megzavarja az embereknek egy részét. Kijelentette: a józan érvek a vakcináció mellett szólnak, az átoltottság növelése pedig alapvetően fontos a járvány megállításában.


Az engedélyeztetési rendszerekről kérdezve elmagyarázta: a WHO-nak, az Egyesült Államoknak és az európai hatóságnak is külön engedélyeztetési rendszere van. Emellett minden nemzetnek is van saját engedélyeztetési hatósága, amely megfelelő paraméterek alapján vizsgálja a vakcinák standard állapotát.


A magyar engedélyeztetéssel kapcsolatban kifejtette, a magyar hatóság nemzetközi tekintélynek örvend, tehát megvannak a jogosítványai, hogy az engedélyeket kiadja. A magyar hatóság eljárásrendje során azt vizsgálják, hogy a gyártás körülményei megfelelőek-e. Ez konkrétan azt jelenti, hogy odamennek, és tételről-tételre, lépésről-lépésre megvizsgálják a folyamatot. Ezzel garantálhatják, hogy a vakcina valóban ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint amit az emberek számára használt oltásra használnak fel.

Korábban írtuk


Nagyon remélem azt, hogy az „én ezt a vakcinát szeretném, én azt a vakcinát szeretném” – féle megközelítésbeli különbség oldódik Magyarországon, ami általában a propaganda hatására megjelenő véleményeket tükrözi. Ezek sok esetben előítéletekre alapulnak és politikai rendszerekre vetíti ki a véleményeket, pedig az oltás nem politikai kérdés, hanem elemi egészségügyi érdek, emellett egyéni és közösségi érdek is – közölte a miniszter.