Hirdetés

Az amerikai Szenátus kétpárti delegációja, benne a NATO-megfigyelő csoport két társelnöke, a demokrata Jeanne Shaheen (aki a külügyi és a költségvetési bizottságnak is tagja), a republikánus Thom Tillis, valamint Chris Murphy demokrata szenátor (aki szintén tagja a külügyi és a költségvetési bizottságnak) a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdések áttekintésére érkezett Magyarországra.

Jeanne Shaheen a sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország az utolsó NATO-tagország, amelynek parlamentje még nem ratifikálta a svéd NATO-csatlakozozást. A demokrata szenátor utalt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, Magyarország nem utolsóként fogja ezt megtenni, ám most mégis ez a helyzet.

„Optimista vagyok és bízom abban, hogy miként a magyar kormányfő szombati évértékelőjében ígérte, a magyar parlament tavaszi ülésszakának elején ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását” – szögezte le Jeanne Shaheen.

Mint a szenátorok hangsúlyozták, Svédország csatlakozása erősíti a NATO-t, valamint az Egyesült Államok és Magyarország biztonságát is a mostani helyzetben. Ahogy Jeanne Shaheen fogalmazott, Svédország szakértelmet hoz a NATO-ba, ami nagyon fontos a szövetség biztonsága szempontjából.

Korábban írtuk

„Az Európa előtt álló kihívásokat, az ukrajnai háborút figyelembe véve nagyon fontos, hogy a NATO a lehető legerősebb és legegységesebb legyen”.

Thom Tillis republikánus szenátor kifejtette, hogy amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, elhatározták, mindent megtesznek Finnország és Svédország mielőbbi NATO-csatlakozása ügyében. Finnország esetében ez egy viszonylag gyors folyamat volt.

„Az orosz invázió, amelyet ők különleges katonai műveletnek hívnak, fenyegetést jelent a demokráciára, fenyegeti Magyarországot, Európát is, ezért kell szélesíteni a NATO-t. A szövetség minden tagországának meg kell értenie, milyen felelősséggel jár ez” – hangsúlyozta Thom Tillis.

Chris Murphy demokrata szenátor azt fejtegette, hogy nincs ok a további késlekedésre a magyar parlamentben a svéd NATO-tagság ratifikációját illetően.

„Mindenkinek fel kell ismerni, hogy a háború befejezéséhez Ukrajna támogatása vezet. Törökországgal, az ottani kormánnyal folyamatos párbeszédet folytattunk a svéd NATO-csatlakozásról” – fogalmazott Chris Murphy.

Kérdésekre válaszolva Thom Tillis azt mondta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Magyarország függetlensége és szuverenitása mellett, ez nem lehet kérdés, de Magyarországnak mint a NATO-család tagjának a többi tagországhoz hasonlóan támogatnia kell Svédország NATO-csatlakozását. Arra az újságírói felvetésre, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Oroszország nem jelent fenyegetést a NATO-tagországokra, Jeanne Shaheen leszögezte: ezzel egyáltalán nem ért egyet.

Mint elhangzott, az amerikai szenátorok kétpárti küldöttsége szerette volna áttekinteni a magyar kormány képviselőivel a kétoldalú gazdasági kapcsolatok, az emberi jogok helyzetét, valamint a közelgő amerikai elnökválasztással összefüggő témákat. Jeanne Shaheen kiemelte: az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon.

„Hazatérésünk után Tillis szenátor kollégámmal mint a Szenátus NATO-megfigyelő csoportjának társelnökei beterjesztünk egy nyilatkozatot, amely a svéd NATO-csatlakozás helyzetét értékeli” – mondta végül Jeanne Shaheen.