A június 16. és 23. között látható kiállítás öt terület (közlekedés, járműipar, építészet, energetika-épületgépészet, vegyészet) köré csoportosítva, a múlt, jelen és jövő egységében szemlélteti a magyar kreativitást, mutatja be a honi mérnöki tudás, kutatás és kutatásfejlesztés eredményeit, megvalósult alkotásait, gyakorlati és elméleti erőfeszítéseit.

Barsiné Pataky Etelka beszédében emlékeztetett arra, hogy a magyar mérnökök számos munkája nemzetközileg is mérföldkőnek számított. Reményét fejezte ki, hogy a tárlat révén az európai közvélemény figyelme is megélénkül a magyar mérnöki közösség iránt, és Brüsszelben partneri kapcsolatok is kiépülnek az érdeklődőkkel.

A Kreatív Magyarország – mérnöki tudás címet viselő tárlat (amelynek szervezője volt a Sygma Produkció is) központi eleme egy audiovizuális kiállítás, amelyen a látogatók részletesen megismerkedhetnek a mérnökök munkásságával.

Beszédet mondott a megnyitón Fegyverneky Sándor volt főépítész is, aki szintén azt emelte ki, hogy a magyar építészmérnöki teljesítmények jelentősen hozzájárultak a világ, benne Európa építészeti kultúrájához, stílus-innovációjához. Külön említette Makovecz Imre munkásságát, amelynek révén – mint mondta – az organikus építészeti gondolkodás és formavilág jelentőst hatást gyakorolt a világépítészetben.

Reményi Krisztina, a kiállításnak otthont adó kulturális intézet igazgatója a vendégeket köszöntve felhívta a figyelmet arra, hogy az intézetben most először rendeznek ilyen jellegű tárlatot.

A megnyitón a látogatók a Liszt Ferenc-év alkalmából Szabó Marcell zongorakoncertjét is élvezhették.

(MTI)