Joseph Daul szerint az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége megmutatta, hogy a soros elnökség intézménye továbbra is kiemelt szerepet játszik az uniós döntéshozatali mechanizmusban. „Az elmúlt hónapokban számos területen elért eredmények jelentősége egyértelmű.”

A gazdasággal kapcsolatban Joseph Daul elismeréssel szólt Magyarországnak az euró megerősítésében valamint az európai szemeszter első éve során a tagállamok közötti költségvetési együttműködés elősegítésében betöltött kiemelkedő szerepéről.

Sajnálatát fejezte ki azonban, hogy az Európai Parlament egyes politikai erőinek megváltozott hozzáállása miatt a gazdasági kormányzásról szóló megállapodás nem tud ezen a héten megszületni. „Így is 95 százalékban elértük, amit akartunk. Gazdasági kormányzás nélkül nem stabilizálódhat az euró, nem indulhat be a gazdasági növekedés és nem születhetnek új munkahelyek” – figyelmeztetett Joseph Daul.

Az Európai Parlament legnagyobb frakciójának vezetője kiemelte a magyar elnökség által elért előrelépéseket a kohéziós politika, a Közös Agrárpolitika, az energetika és a belső piac területén. Gratulált Orbán Viktornak az európai romastratégia elindításához, mely számos ellentmondásokkal teli hónap után született meg.

Üdvözölve Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról szóló pozitív döntést, valamint annak megerősítését, hogy Horvátország az EU 28. tagállamává válhat, Joseph Daul kiemelte: „Ezek a döntések csak úgy születhettek meg, hogy az érintett országok teljesítették kötelezettségeiket.”

„Az összetett politikai és gazdasági környezet, valamint egyes belpolitikai kérdésekkel szembeni igazságtalan kritikák ellenére a magyar elnökség hibátlanul teljesített” – összegezte véleményét Joseph Daul.