A pályázatra a nemzeti színeket legkülönbözőbb, legmeghökkentőbb összefüggésekben ábrázoló fotókat, műveket várnak. A fotókon a négy évszakban megjelenő nemzeti zászló témakörén túl a trikolór egyéb előfordulási formái is szerepelhetnek, így akár egy piros-fehér-zöldre festett arc is egy nemzetközi sporteseményen. A pályázók látóterében megjelenő nemzeti színek bármilyen formában fellelhető módja alkalmas a nevezésre – közölte Szilágyi Ákos, a naptár megálmodója az MTI-vel. A pályamunkákat 2012. május 10-ig lehet beküldeni, a díjkiosztót Budapesten, 2012. őszén tartják.

Szilágyi Ákos az MTI kérdésére kifejtette: a New York-i Hungarian TV Magazine az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából hirdette meg első ízben a nyílt fotópályázatot, s 2011-ben hatodszor jelent meg a naptár. Mint kiemelte, már hosszú ideje érlelődött benne az a gondolat, hogy a magyar nemzeti öntudat megerősítése érdekében tegyen valamit. Amikor a forradalom 50. évfordulóján, a 2006-os őszi eseményeken látta a zászló megtaposását, úgy érezte eljött a régen dédelgetett álom megvalósításának az ideje. Mint mondta, a megvalósításhoz az ötletet az Amerikában megjelenő naptárak adták, melyek hasonló módon foglalkoznak az amerikai zászló színeivel.

Kitér arra is, hogy gyakorlatilag minden országból jelentkeztek magyarok Ausztráliától Kanadáig, Argentínától Japánig, az USA-tól Európa majd minden országáig. Az elmúlt években hatszáz körüli fotó érkezett a naptárba. A múlt évben kérésére, hogy vonják be a diákságot, Hoffmann Rozsa felkarolta a kezdeményezést, és feltette az immár diákok számára külön is kiírt pályázatot az államtitkárság honlapjára, valamint kiküldte az összes iskolának. Ennek köszönhetően megduplázódott a pályázatok száma, és elérte az 1200-at.

A naptárba kerülő képek zsűrizését nem kizárólagosan szakmai szempontok vezérlik, a képek mondanivalója ugyanolyan erővel szerepel a döntésben. A nyertesek kiválasztásakor a testület elnöke, Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr mondja ki a végső szót.

(MTI)