Azt írták, a megkérdezettek elsöprő többsége úgy gondolja, hogy az új Európai Bizottságnak sokkal több figyelmet kellene fordítania a családokra. Tízből nyolcan egyetértenek azzal is, hogy Magyarország július 1-jén kezdődött soros uniós elnöksége alatt az EU-ban is fel kell hívni a figyelmet a családok és a gyermekvállalás támogatásának szükségességére.

Hirdetés

Emlékeztettek: Magyarország soros elnöksége idején a politikai napirendet hét fő témakörre – köztük az európai demográfiai kihívások kezelésére – összpontosítja. Jelezték, hogy a KINCS májusi kutatásának fókuszában is a népesedési helyzet állt, amely „egyre aggasztóbb kihívások elé állítja az Európai Uniót”, ezzel is rontva versenyképességét.

A Kopp Mária Intézet kutatásában részt vevők 69 százaléka tudott arról, hogy az EU soros elnökséget július 1-jétől Magyarország látja el, közülük a 65 év felettiek, valamint a felsőfokú végzettségűek voltak tájékozottabbak, a válaszadóknak azonban már csak 27 százaléka tudta, hogy az Európai Uniónak jelenleg 27 tagállama van – ismertették.

Azzal azonban a többség (88 százalék) egyetértett, hogy az Európai Uniónak nagyobb figyelmet kell fordítania a családokra. A válaszadók 78 százaléka egyetértett azzal: Magyarország soros elnöksége idején az ország kiemelt feladata, hogy felhívja a figyelmet a családok és a gyermekvállalás támogatásának szükségességére az EU-ban.

Korábban írtuk

Kiemelték: egyértelműen kiderül a kutatásból , hogy „a magyarok értik és komolyan veszik a népesedési kihívásokat”. Ezt igazolja, hogy a megkérdezettek 78 százaléka szerint az Európai Unió komoly népesedési problémákkal néz szembe, amelyek 73 százalékuk szerint veszélyeztetik Európa jövőjét.

Úgy látják, hogy ennek ellenére az Európai Unió nem törődik ezekkel a problémákkal, így például a társadalom elöregedésével vagy a születések számának csökkenésével. A válaszadók kétharmada szerint az Európai Unió „nem tesz semmit” azért, hogy több gyermek szülessen, 80 százalékuk pedig úgy gondolja, EU-s szinten „a bevándorlással akarják megoldani a népességfogyás problémáját”.

Kitértek a közleményben arra is: a kutatásban részt vevők 81 százaléka tisztában van vele, hogy az Európai Unióban jelentősen növekedett a bevándorlók száma, miközben a születéseké csökkent. Tízből négy magyar szerint Magyarországon emelkedett a születések száma és a gyermekvállalási kedv is. Ugyanakkor csak minden hatodik megkérdezett gondolja, hogy ugyanez jellemző lenne az Európai Unió egészére is.

Az országos reprezentatív kutatás ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült 2024. május 9-21. között.