A neves orvos és kutató, Kásler Miklós átköltözik az Országos Onkológiai Intézet éléről az Emmi miniszteri székébe. Sokak számára meglepő lépése ez Orbán Viktornak, egy különösen érdekes ember kezébe kerül a kormány legnagyobb és egyik legfontosabb tárcája. Címlapinterjú Kásler Miklóssal.

– Nagyon jó irányt vett a kormányzás, különösen 2014-től kezdve. Ezt tovább kell vinni. Bizonyos hangsúlyeltolásokra, a prioritások részleges megváltoztatására azért feltétlenül sor kerül majd. Igyekszem még jobban egymáshoz illeszteni a határterületek mezsgyéit. Egyébként a klasszikus csapatmunkában hiszek. Abban, amelybe mindenki beleadja a saját tudását a közös cél érdekében. Ezt szoktam meg az Onkológiai Intézet élén – mondta a beszélgetésben az emberi erőforrások minisztere.
 

Unionisták és a szuverenisták

A köztársasági elnök és a választási szervek vezetői a parlament alakuló ülésén a választási törvény módosítását szorgalmazták. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal arról beszélgettünk, vajon hogyan kellene módosítani a választási törvényt, és melyek még azok a kétharmados törvények, amelyeket az új parlamenti ciklus elején megalkothatnak, illetve módosíthatnak.
 

Néppárt helyett két párt

A vártnál szorosabb volt a verseny a Jobbik elnöki posztjáért, a Sneider Tamás mögött kis különbséggel lemaradó Toroczkai László pedig rosszul viseli a vereséget. A jelek arra mutatnak: ha azonnal nem is, hónapokon belül kettészakadhat a cukormázzal leöntött radikális párt.
 

Józsefvárosi identitás

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester országgyűlési képviselővé választása után időközi polgármester-választást tartanak Józsefvárosban, ahol dr. Sára Botond, a jelenlegi alpolgármester indul a Fidesz–KDNP színeiben. A kormánypártok polgármesterjelöltjét kérdeztük a július nyolcadikai választás fontosságáról és arról, minek köszönhető, hogy az ellenzék is elismeri Józsefváros fejlődését.
 

Új időszámítás kezdődött

A liberális demokrácia megbukott, romjain új, XXI. századi kereszténydemokrácia felépítését hirdette meg Orbán Viktor. A régi, megtartó értékekből táplálkozó korszerű politikai doktrína mögött ontológiai jelentőségű felismerések húzódnak, a tét a megmaradás.
 

A Demokrata legfrissebb száma május 23-tól kapható az újságárusoknál.