A MÁV Zrt. célzott közmunka programot indít a balatoni régió önkormányzataival együttműködve, a térség vasútvonalai melletti állomások utasforgalmi területeinek takarításának és karbantartásának ellátására.

A mintaértékű projekt a Kormány meghirdetett közmunkaprogramjának egyik eleme. Országos közfoglalkoztatásban összességében ezen a héten mintegy 24 ezer ember dolgozik, közülük több mint ötszázan a Balaton partján a vasút mellett. Cél, hogy a helyi önkormányzatokkal együttműködve, megtisztult, megszépült állomások fogadják a Balatonra látogatókat, miközben a helybéliek egyre nagyobb számban jutnak munkalehetőséghez.

Az idei balatoni közmunkaprogram a MÁV Zrt. megújuló ingatlangazdálkodási vezetésének kezdeményezéseként valósul meg. A vonalhálózat mentén közmunkaprogram keretében irtják a parlagfüvet a közmunkások. Az idén a tevékenység a programban részt vevő önkormányzatokhoz tartozó állomások takarításával és karbantartásával egészül ki.

Az együttműködők várakozása szerint a takarítási és karbantartási feladatokat a programban résztvevők magasabb színvonalon és költséghatékonyabban teljesítik, ha azokat a közelben élő, a környékhez, az épületekhez kötődő személyzet végzi. Így például az utazási költségeinek nagy részének elmaradása további jelentős megtakarítást eredményezhet.

Az önkormányzatokkal történő vasúti együttműködés kiemelt célja az is, hogy Magyarország egyik leglátogatottabb turistakörzetében, ahová külföldi és hazai látogatók tízezrei utaznak vasúton, az állomásépületek, a peronok, az utasvárók, a mosdóhelyiségek rendezett állapotának biztosításával növekedjen a hazai vasút utasvonzása.

Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az elindult közmunkaprogram, amely a MÁV és az önkormányzatok együttműködésével jött létre, mintaértékű projekt, hiszen a közös gondolkodás követendő példája.

A program átfogja az egész esztendőt, így télen a közmunkások feladatai kiegészülnek a hó eltakarításával, az utasforgalmi területek síkosságmentesítésével. A közfoglalkoztatás a finanszírozástól függően több éves foglalkoztatást is lehetővé tesz, így a tartósan munkanélküliek is állandó jövedelemforráshoz juthatnak, mindez pedig segíti a munkaerőpiacra történő visszatérést. Sikeres közmunkaprogram valósult meg eddig már Balatonszemesen, Balatonszárszón és Balatonföldváron.


A MÁV Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatósága által összeállított balatoni közmunkaprogram olyan mintaprojekt, melynek tapasztalatai alapján az ország más régióiban is kialakítható az önkormányzatok és a MÁV Zrt. közti hatékony együttműködés. A balatoni önkormányzatok esetében az itt szerzett tapasztalatok alapján születtek meg a végrehajtási tervek. A tesztidőszakban szerzett ismeretek azt mutatják, hogy az első kapcsolatfelvételtől számított három hónap elteltével az érintettek – önkormányzat, MÁV Zrt., munkaügyi központ – hatékony közreműködésével a közmunkás ténylegesen munkába állhat. A vasúttársaság önkormányzatokkal együttműködő programja az utasforgalmi területek megszépülését, tisztántartását a helyi munkanélküliek munkába állítása mellett biztosítja. A program szakképesítés nélküli, és szakértelmet igénylő munkanélküliek esetében is alkalmazható!

A balatoni közmunkaprogram megvalósításánál a MÁV Zrt. az EU-s forrásból finanszírozott konstrukcióra alapozza a programot, mely a 2011-es országos közfoglalkoztatási terv része. Ennek lényege, hogy az önkormányzat önként vállalt közfeladattá nyilvánítja az állomásépület és környékének rendben tartását, a tevékenység minél magasabb színvonalon való megvalósításához a MÁV Zrt. is hozzájárul.

A vasúttársaság a korábbi években szerzett tapasztalatait is kamatoztathatta. A MÁV Zrt. 2009-ben a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal írt alá együttműködési megállapodást, amelynek keretében a vasútvonalak megtisztítására indított el átfogó közmunkaprogramot, amelynek célja a vasúti pályák környezetvédelmi karbantartása volt. A programokban elsősorban a regisztrált álláskeresők – közöttük legalább 40%–os mértékben rendelkezésre állási járadékra jogosultak (együttesen: munkanélküliek) – juthattak átmeneti munkalehetőséghez. A programok akkor 13 megyében közel 1100 fő 6 havi foglalkoztatását tették lehetővé.

A jelen program tapasztalataira alapulva valósulhat meg 2011-ben, és a soron következő esztendőkre a közmunkaprogram fokozatos, országos kiterjesztése, a partner önkormányzatok körének kiszélesítésével.