A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára annak kapcsán beszélt telefonon erről, hogy néhány nappal ezelőtt egy református lelkész jelezte számukra: ismeretlen telefonszámról felhívták, és azt közölték, hogy az egyházközség támogatást kapott, amelyhez úgy juthat hozzá, ha befizeti a szükséges önrészt. A befizetéshez egy kincstárinak mondott, de valójában hamis számlaszámot adtak meg – tette hozzá az államtitkár.

Hirdetés

Soltész Miklós hangsúlyozta, egyrészt nem kérnek önrészt, másrészt jelenleg nincs folyamatban aktuális támogatási felhívás, amelyre kérelmeket lehetne benyújtani, illetve amelyekre most biztosítanának támogatást.

A Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő a rendőrségen feljelentést tett.

A politikus kitért arra is: félő, hogy nemcsak az egyházakat, felekezeteket, hanem a nemzetiségeket is megkeresik hasonló, valótlan információkkal, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ilyen jellegű telefonhívások vagy egyéb megkeresések esetén tájékozódjanak a Miniszterelnökségnél vagy a Bethlen Gábor Alapkezelőnél.

Korábban írtuk

Semmiképpen se utaljanak pénzt sehova és fokozottan vigyázzanak az adataikra is – emelte ki az államtitkár, kérve, hogy a magánszemélyek is hasonló óvatossággal járjanak el. Mint mondta, a csalók egyre többször élnek vissza olyan üzenetekkel, amelyek hihetőnek tűnnek.

Az államtitkárság azt kérte az egyházaktól és a nemzetiségektől: mindenképpen jelezzék számukra, ha kaptak hasonló hamis telefonhívást vagy egyéb megkeresést, hiszen az információk segítik a rendőrségi nyomozást.