Mi vagyunk a többség, mi vagyunk a nép – skandálták a csalódott ellenzéki tüntetők a szombat délutáni-esti megmozduláson, amit az új választások kiírásáért, valamint az ellenzék összefogásáért rendeztek.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Szombat délután fél hatra, az Operaház elé hirdették meg a gyülekezőt a szervezők a Facebookon. A közösségi oldalon mintegy negyvenezren jelezték, hogy ott lesznek, és valóban tízezres tömeg jött össze a „Mi vagyunk a többség – Tüntetés a demokráciáért” néven futó eseményen, amelyen az egy héttel ezelőtti választásokon megbukott ellenzéki pártok vezetői is megjelentek. Az egybegyűltek hat óra körül az Andrássy úton indultak el a Kossuth tér felé – a tömegben a baloldal volt kormányfőjelöltjét, Karácsony Gergelyt, a Jobbik bukott elnökét, Vona Gábort, a balliberális térfél önjelölt vezérét, Gyurcsány Ferencet és a szocialista Kunhalmi Ágnest is láttuk.

Fotó: demokrata.hu/Bándy Péter

Vona Gábor és „testőre”, Zsiga-Kárpát Dániel

„Kápolna is lesz a stadionban. Kápolna” – ismételgette egy idős hölgy, akit megkérdeztünk, miért jött ki a tüntetésre. A transzparenseken, ahogy az el-elkapott beszélgetésekben is, leginkább a korábbi ellenzéki kampány sablonszövegei köszöntek vissza: oktatás, egészségügy, demokrácia. Egy fiatal lány hangosan magyarázta barátnőinek, hogy a kormány médiája hazug híreket gyárt, ezért szerzett kétharmadot a Fidesz. Kisvártatva már arról beszélt a kis csoport, hogy leállt a tévéközvetítés, olyan sokan vannak a tüntetők – az információt aztán felháborodva adták szájról-szájra az emberek. Ennyit az álhírekről…

Egy fiatalokból álló, sörözgető társaságban az volt a téma, hogy a tüntetők mindannyian a Soros-terv részei, kapatos hangadójuk hangosan kiabálni is kezdte, hogy „Soros-terv, Soros-terv”, remélve, hogy a környezete átveszi. Ám a megjelent tömegben, ahol szivárványos zászlós liberálisok együtt vonultak az Árpád-sávos zászlós jobbikosokkal, nehéz volt egységet teremteni, leginkább csak a „mocskos Fidesz” és az „Orbán, takarodj” jelszóban volt egyetértés.

A nemrég megszűnt Magyar Nemzet újságírói is összedobtak egy „szamizdat” különszámot a rendezvényre, amelynek egyik cikkében Török Gábor politológus riogat azzal, hogy Orbán Viktor most már bármit megtehet. Mondjuk a nemzetes munkatársaknál érthetőbb lett volna, ha Veszprémben, Simicska Lajos háza előtt tüntetnek, hiszen a munkahelyük nem a miniszterelnök, hanem a milliárdos hibájából szűnt meg.

Rövid videós összeállításunk:

A Kossuth téren valamivel este hét előtt elkezdődött az egybegyűltek hangolása, a szónokok a beérkező tömeg nagyságát hangsúlyozták, elkezdődött a méricskélés is, hogy vannak-e már annyian, mint a Békemenet résztvevői. Ezt a szintet nem sikerült megugrani, de az kétségtelen, hogy a Vona-rajongóktól Gyurcsány-hívőkig tartó összefogás ellenzéki tüntetéshez képest szokatlanul nagy tömeget tudott megszólítani.

A pódiumról elsőként Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés szervezője beszélt, aki ki is mondta a tüntetés alapgondolatát: a választáson „lejtett a pálya”, ezért a Fidesz, ha van becsülete, feloszlatja a parlamentet, majd új választást írnak ki. Ahhoz pedig, hogy céljukat elérjék, jövő hétre is tüntetést hirdetett. Lukácsi Katalin, az ellenzékiek kedvenc volt KDNP-tagja, a Viszlát Kétharmad aktivistája szerint nem volt tömeges választási csalás, inkább a média bekebelezését és az uszítást okolta. Szendrő-Németh Tamás jogász felszólalásában a gondolat- és szólásszabadságot féltette a Fidesztől, és az ellenzéki megmozdulásokról ma már elmaradhatatlan Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester levelét is felolvasták, aki az ellenzéki pártokat ostorozta, amiért elmaradt az összefogás. Homonnay Gergely, író, újságíró „a korrupciós ügyek feltárása érdekében” Polt Péter legfőbb ügyész távozását követelte, Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tüntetéseinek szervezője azt fejtegette: azért jöttek el, közösen utasítsák el az „elnyomást”.

Noha a demonstráció szervezői kezdettől fogva hangsúlyozták, hogy békés megmozdulást szeretnének, voltak arra utaló jelek, hogy ezzel nem minden résztvevő ért egyet. Ennek dacára különösebb rendbontás nélkül ért véget az este, a szónoklatok után a korábban megszokott módon a tüntetők nagyobb része hazament, a többiek pedig vagy utcai bulikban verődtek össze – az Oktogonon, illetve a Lendvay utcában –, vagy maradtak a téren skandálni és kordont bontani. Jövő szombaton folytatják – a cél hivatalosan a kormánybuktatás, valójában úgy tűnik, inkább a parlamenti ellenzéket akarják lecserélni az elégedetlenkedők.

KD, BP